Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Polonya ve Macaristan AB’nin göç düzenlemesine karşı çıktı

Polonya ve Macaristan AB'nin göç düzenlemesine karşı çıktı


– Polonya ve Macaristan cuma günü göçle ilgili sembolik bir Avrupa Birliği açıklamasını engelledi ancak İspanya’daki zirvede bir araya gelen diğer liderler yine de birliğin düzensiz göçmen varışlarını ele alma kurallarını düzenlemeye devam ettiklerini söyledi. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel kendi adına sığınma politikası ve sınırların korunmasına ilişkin ayrı bir açıklama yayınladı ayrıca Fransız ve Alman liderler yasama sürecinin planlandığı gibi devam edeceğini söyledi.

POLONYA BAŞBAKANI: EVİMİZİ BAŞKASININ DÖŞEMESİNİ KABUL ETMİYORUZ

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Almanya ve Polonya’nın muhalefet liderini, Orta Doğu ve Afrika’dan gelen göçmenlere ev sahipliği yapmayı reddeden ülkelere para cezası veren yeni AB yasalarını zorlamak için işbirliği yapmakla suçladı. Morawiecki “Polonya evimizi başkasının döşemesini kabul etmiyor” dedi. Müttefiki Macaristan’ın göç karşıtı lideri Victor Orban da AB’yi yeni bir göç anlaşmasına zorlamakla suçladı.

MACRON ‘İKİNCİL MESELE’ DEDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Polonya ve Macaristan’ınn muhalefetlerinin sonuç bildirgesinde göçten bahsedilmesini engellemesine rağmen, bunun geçen çarşamba günü üye devletler tarafından ana hatlarıyla onaylanan yasa tasarısı üzerinde hiçbir etkisi olmayacağını söyledi. “Metin bazı üye devletler arasında anlaşmazlıklara neden oldu” diyen Macron, bunu “ikincil bir mesele” olarak nitelendirdi. Macron, üye devletlerin “transit ülkeler ve menşe ülkelerle ilgili ortak eylemi” güçlendirmeyi kabul ettiklerini de sözlerine ekledi.

LEYEN, NİHAİ ANLAŞMANIN SAĞLANACAĞINDAN EMİN

Bu yıl şu ana kadar yaklaşık 250 bin düzensiz göçmen, 450 milyon nüfuslu AB’ye varmıştı. Roma, Madrid ve Berlin, 8 Ekim’de Almanya’da yapılacak bölgesel seçimler, bir hafta sonra Polonya’da yapılacak genel seçim ve gelecek Haziran ayında AB genelinde yapılacak parlamento seçimleri öncesinde siyasi açıdan hassas bir konu olan düzensiz göçün artmasından duydukları endişeyi dile getiriyor. AB’nin 27 üye ülkesinden 22’si bu hafta, olağanüstü yüksek varışların olduğu zamanlarda düzensiz göçün nasıl ele alınacağı konusunda anlaşarak bloğun verimsiz iltica ve göç kurallarında reform yapılması yönünde bir adım atmıştı. Avrupa Parlamentosu’nun anlaşmayı daha fazla müzakere etmesi gerekiyor.

Birliğin baş yöneticisi, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, cuma günü yaptığı açıklamada nihai bir anlaşmanın ortaya çıkacağından emin olduğunu söyledi. Von der Leyen, “Bu konuda çok konuşabiliriz ama artık yolda. Göç her zaman vardı, her zaman da var olacak. Asıl soru, Avrupa takımı olarak bunu nasıl yöneteceğimiz… İnsan kaçakçılarının yaptıklarını kabul edemeyiz ve AB’ye kimin gireceğine onların karar vermesine izin veremeyiz” dedi. Polonya ve Macaristan AB’nin yeni göç anlaşmasını engelleyemese ve Cuma günü yaptıkları muhalefet büyük ölçüde sembolik olsa da, sert eleştirileri birliğin bir anlaşmayı ne kadar etkili bir şekilde uygulayabileceği konusunda soru işaretleri yaratıyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version