Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Özgürlüklerin gasp edildiği ortamda yeni anayasadan bahsedilemez’


İSTANBUL – DİB Koordinasyon Kurulu üyesi Ayşegül Devecioğlu, özgürlüklerin gasp edildiği ve toplumun tüm kesimlerine dönük saldırıların olduğu bir ortamda yeni anayasadan bahsedilemeyeceğini belirterek, “Buradan ancak gerici bir anayasa çıkar” dedi.

 

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis’in yeni yasama yılı açılışındaki konuşmasında yeni anayasa mesajı verdi. “Meclis’in bu dönem en önemli mesaisi ise yeni ve sivil anayasa olacak” diyen Erdoğan’ın, anti demokratik ve hukuk dışı bir havanın hakim olmasına rağmen “sivil anayasa” yapacağına dair iddialarına birçok kesimden tepkiler gelmeye devam ediyor. 

 

Demokrasi İçin Birlik (DİB) Koordinasyon Kurulu üyesi Ayşegül Devecioğlu, “yeni” olarak öne sürülen anayasa teklifine dair değerlendirmelerde bulundu. Devecioğlu, Erdoğan’ın anayasa ile bütün muhalefeti adil olmayan bir “dövüş minderine” çekmek istediğini belirterek, muhalif partilerin hiçbir şekilde bu mindere oturmaması gerektiğinin altını çizdi.   

 

Erdoğan’ın “sivil ve özgürlükçü anayasa” sözlerini değerlendiren Devecioğlu, bunun hiçbir anlam ifade etmediğini dile getirdi.  

 

KÜRTLERE VE ALEVİLERE SALDIRI 

 

Kürtlere dönük Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) saldırıları ve Alevilere yönelik saldırıları hatırlatan Devecioğlu, “Sivil, özgürlükçü bir anayasadan bahsediliyor peki Kürtlere ve Alevilere yönelik yapılan bu operasyonlar nedir? Barış bu mu? Çözüm sürecini, Kobanê Davası adı altında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile diğer siyasetçiler anayasanın verdiği hakları kullandıkları için yargılanıyorlar. Sivil ve özgürlükçü bir anayasadan bahseden bir iktidarın çözümü bu mu? Bu söylemin içinin boş olduğunu görüyoruz. Bu yeni anayasa tartışması hak ve özgürlükleri daha da kısıtlama, toplumu dincileştirmenin bir yoludur” şeklinde konuştu.

 

‘BU MECLİS ANAYASA MECLİSİ DEĞİL’ 

 

Erdoğan’ın Yeniden Refah Partisi ve Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) ile birlikte anayasayı değiştirmek istediklerini ifade eden Devecioğlu, “Halbuki bu bir anayasa meclisi bile değil. Toplum bunlara bir anayasa değişikliği yetkisi vermiyor. Anayasa meclisi böyle olmaz zaten. Buradan bir anayasa çıkarsa ancak gerici bir anayasa çıkar. O da bu toplumu ne bir huzura ne de bir refaha götürür” dedi. 

 

‘ÖZGÜRLÜKLER GASP EDİLİYOR’ 

 

Yeni anayasa ile yapılmak istenen değişikliklere dikkat çeken Devecioğlu, inanç özgürlüğünün hedefte olduğunu belirtti. Devecioğlu, asıl amaçlarının anayasanın inanç özgürlüğü ve aile yapısı ile ilgili düzenlemeleri içeren 24’üncü ve 41’inci maddesinin değiştirilmek olduğunu sözlerine ekleyerek, “Bu değişikliği yeni anayasa ile yapmak istiyorlar. Bu maddelerle yapılacak şey aslında çok eşliliği, erken evliliği ve çocuk yaşta evliliği gündeme getirmektir. Diğer inançları Sunileştirmektir. Önemli soru ise muhalefetin burada ne yaptığıdır. Yeni anayasa için AKP’nin müzakere görüşmelerine bütün muhalif partilerin kapıyı kapatması gerekir. Hiçbir muhalefet ‘gelin sizinle yeni anayasayı tartışalım’ dememesi lazım. Bu kadar baskının olduğu, ülkenin yarısının ‘terör suçlusu’ olduğu ve insanların düşünce ve ifade özgürlüklerinin gasp edildiği bir dönemde yeni anayasadan bahsedilemez” ifadelerinde bulundu. 

 

Devecioğlu, mevcut anayasa ile güvence altına alınan temel hak ve özgürlükleri iktidarın uygulamadığını dile getirdi. Cumartesi Anneleri’nin eylemlerinin yasaklanması, Kobanê ve Gezi davalarındaki kararları hatırlatan Devecioğlu, “Buradan ne çıkartılıyor? Anayasa tarafından verilen haklar gösteri yapma, ifade etme hakları iktidar tarafından her an çiğneniyorsa şimdi özgürlükçü bir anayasa söylemi ortaya atmak insanların aklı ile alay etmekten başka bir şey değildir” şeklinde konuştu.

 

Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunun altını çizen Devecioğlu, ancak bunun AKP-MHP ile yapılamayacağına vurgu yaptı. Devecioğlu, “Yeni anayasa, ifade ve düşünce özgürlüğünü güvence altına almalı. İnsanların hangi inanç ve kimlikte olduğuna bakılmaksızın, kamusal alanda eşit olması gerekir. Kürtlerin kendi kendini yönetmesi, kendi dillerinde yaşamasını garantileyen bir anayasaya ihtiyacımız var. Ekolojik yaşamı ve doğayı koruyan bir anayasaya ihtiyacımız var” şeklinde konuştu. 

 

‘BAŞTA KADINLAR KARŞI DURMALI’ 

 

Yeni anayasanın ortak bir mücadele ile yapılacağını sözlerine ekleyen Devecioğlu, “Kimse böyle bir anayasayı hediye etmez. Bu ancak mücadele ile gerçekleşir. Zaten iktidar yeni ve demokratik bir anayasa talebini engellemek için bu kadar baskıyı artırıyor” diye belirtti. Muhalif partilere çağrıda bulunan Devecioğlu, “Hiçbir muhalif parti ve sivil toplum kuruluşu AKP ile müzakere etmesin. Başta kadınların bu yeni anayasaya karşı durması gerekir” ifadelerine yer verdi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version