Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Özgür Basın’da ‘Mamoste’siz 5 yıl


AMED – Kürt basınının “mamostesi’ olan Kadri Kaya’nın aramızdan ayrılmasının üzerinden 5 yıl geçti. Kaya’nın çalışma arkadaşı Zekeriya Gözüpek, “Mamoste Özgür Basın’ın hafızasıydı. Eksikliğini hala hissediyoruz” dedi.

 

Kürt basınına yıllarca emek veren Kadri Kaya (Mamoste) kanser tedavisi gördüğü İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 29 Ekim 2018 tarihinde yaşamını yitirdi. Mêrdin’in Stewr (Savur) ilçesine bağlı Derslav Mahallesi’nde dünyaya gelen Kaya, uzun yıllar eğitim kurumlarında memur olarak çalıştı, emekli olduktan sonra 18 Nisan 1999’da yayın hayatına başlayan Özgür Bakış gazetesinin Amed Temsilcisi olarak Kürt basınında yer almaya başladı.  Gazetenin baskılardan ötürü kapatılmasının ardından 27 Mayıs 2000’de çıkan Yeni Gündem gazetesinde görevini sürdürdü. Gazetenin 31 Mart 2001’de yönetim kararıyla kapatılmasından sonra Kaya, haftalık yayın yapan Yedinci Gündem gazetesinde bir süre çalıştı.

 

Kadri kaya

 

Kaya, son olarak ise yayın hayatına 4 Nisan 2002 tarihinde, “Gerçeklerden asla taviz verilmez” sloganıyla başlayan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) kuruluşunda yer aldı. 

 

29 NİSAN 2011’DE TUTUKLANDI

 

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 29 Ekim 2016’da kapatılan DİHA’da 14 yıl süreyle temsilcilik yapan Kaya, 19 Nisan 2011’de yapılan ev baskınıyla gözaltına alınarak tutuklandı. 7 aylık tutukluluğunun ardından serbest bırakılan Kaya, çalışmalarına kaldığı yerden devam etti, üstlendiği temsilcilik görevinin yanı sıra ajansın idari birimlerinin sorumlusu ve çalışanı oldu. Bu süre zarfında hem temsilci, muhasebeci, teknik servisçi hem de haber kaynağı ve çözüm mercii olan Kaya, bu nedenle ajansın ve Kürt basının “Mamoste”si oldu.

 

 

Zekeriya Gözüpek, 2006 yılında tanıştığı ve ölümüne kadar mesai arkadaşı olduğu Kaya’yı anlattı.

 

20 YIL EMEK VERDİ

 

Kaya’nın Özgür Basın’a yaklaşık 20 yıl emek verdiğini vurgulayan Gözüpek, “Herkesin sorununa çözüm arayan bir kişiliği vardı. Mamoste iyi bir gazeteci ve idareciydi. Herkesin sorunlarıyla birebir ilgilenmekten asla üşenmezdi. Tüm bölge bürolarını arar, hepsiyle her zaman ilgilenirdi” dedi.

 

Ajansta gündem ve haber tartışmalarına da katılan Kaya’nın daha çok halkın temel sorunlarına dair haber önerileri yaptığını söyleyen Gözüpek, “Mamoste bir dönem Êlih’te tutuklandı. Onun tutukluluk sürecinde 2-3 arkadaş onun yaptığı işi tamamlayamıyordu. En büyük eksikliğini de o zaman gördük. Aramızdan ayrıldıktan sonra da eksikliğini hala hissediyoruz” diye belirtti. 

 

‘‘ÖZGÜR BASIN’IN HAFIZASIYDI’

 

Kaya’nın Özgür Basın’da yer alan herkese aidiyet duygusunu aşıladığını dile getiren Gözüpek, şöyle devam etti: “Aynı zamanda insan sarrafıydı. Kimlerin gazetecilik yapıp yapamayacağını birkaç günlük süredeki gözlemiyle anlayabiliyordu ve bu konuda hiç yanılmadı. İsrafa karşı sert eleştirileri oluyordu. Bozulan hiçbir teknik malzemeyi atmaz, her zaman onları değerlendirir, bilgisayar ve fotoğraf makinalarını kendisi onarırdı. Çok okuyor ve araştırıyordu. Özellikle anadili olan Kürtçe’ye hassasiyeti her yerde biliniyordu ve öğrenmek isteyenlere de yardımcı oluyordu. Mamoste aynı zamanda Özgür Basın’ın hafızası, yaşanan baskıların tanığıydı. Cezaevine giren bütün arkadaşlara mektup yazar, onlardan sürekli haber alırdı. Arkadaşları cezaevinde habersiz bırakmazdı. Aramızdan erken ayrıldı. Onu her zaman Özgür Basın geleneğinde yaşatacağız.”

 

MA / Müjdat Can

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version