Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Obama da uyardı: İsrail sivil kayıplarının önüne geçmezse desteği kaybedecek

Obama da uyardı: İsrail sivil kayıplarının önüne geçmezse desteği kaybedecek

ENSAR NUR, TR724 HABER

Eski ABD Başkanı Barack Obama kaleme aldığı “İsrail ve Gazze üzerine düşünceler” başlıklı yazısında, İsrail’i sivil can kayıplarının önüne geçmesi gerektiğini vurguladı. İnsan hayatını önemsemeyen bir askeri stratejinin geri tepebileceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin 44’üncü Başkanı Barack Obama, Medium’da yayınladığı yazısında binlerce sivilin hayatını kaybettiği İsrail saldırıları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gazze’de olanları dünyanın yakından izlediğine dikkat çeken Obama, İsrail’in askeri hamlelerinde dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

Obama, İsrail hükûmetinin uygulamış olduğu ablukanın ve bombardımanlar ile binlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesinin İsrail’in zararına olacağına dikkat çekerek, bu politika “Filistinlilerin tutumlarını nesiller boyu daha da sertleştirebilir, İsrail’e yönelik küresel desteği erozyona uğratabilir, İsrail’in düşmanlarının ekmeğine yağ sürebilir ve bölgede barış ve istikrarı sağlamaya yönelik uzun vadeli çabaları baltalayabilir” dedi.

Barack Obama, ayni zamanda Yahudi, Müslüman, Arap ve Filistin karşıtı söylemlerle mücadele etmenin şart olduğunu ifade etti. Kalıcı bir barış için ise “en iyi ve belki de tek yolun” İsrail ve Filistin halklarının devlete sahip olmaları olduğunu (iki devletli çözüm) vurguladı.

Obama başkanlığı döneminde de iki devletli çözümü savunurken, Bati Şeria’da “yerleşimcilere” izin verilmesine karşı sert bir tutum sergiliyordu. 2013 yılında bir barış sureci yönetmeye çalışsa da başarısızlıkla sonuçlandı. Obama’nın Netanyahu ile iyi bir ilişkisi olmadığı da sır değildi.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version