Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Nijer’deki askeri yönetimden Cezayir’in ‘arabuluculuk’ teklifine olumlu yanıt


HABER MERKEZİ – Cezayir Dışişleri Bakanlığı, Nijer’deki askeri yönetimin “arabuluculuk” tekliflerini kabul ettiğini duyurdu.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı, Nijer Dışişleri Bakanlığı’nın ülkedeki krizin siyasi çözümü için Cezayir hükümetinin yaptığı arabuluculuk girişimiyle ilgili resmi bir cevap göndererek teklifi kabul ettiğini açıkladı. Nijer tarafından gelen onayın, krizin siyasi yollarla çözülmesi fikrini güçlendirdiği ve bunun için gerekli koşulların oluşmasına katkı sağladığı aktarıldı.

Açıklamada, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf’ı, söz konusu girişimi hayata geçirmek amacıyla Nijerli tüm tarafların katıldığı ön görüşmelere başlamak üzere en kısa zamanda başkent Niamey’e gitmekle görevlendirdiği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz’da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, 7 Ağustos’ta Lamine Zeine’yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos’ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.

Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf, 29 Ağustos’ta Cezayir’de düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin Nijer’deki krizi 6 ay içinde sona erdirecek ve anayasal düzene dönülmesini sağlayacak bir girişim başlattığını açıklamıştı. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version