Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mahaçkale’deki ırkçı saldırıların arka planı: Fişeği ‘Ultro Dağıstan’ çaktı

Mahaçkale'deki ırkçı saldırıların arka planı: Fişeği 'Ultro Dağıstan' çaktı


Nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan, Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti’nde dün gece yüzlerce kişinin havalimanı basıp Tel Aviv uçağında ve binada ‘Yahudi aradığı’ görüntüler viral oldu. Birçoğu tekbir getiren kişilerin baskının ardından Rusya’ya antisemitizm eleştirileri yöneltilirken, 60 kişinin gözaltına alındığı ve havalimanının belirsiz bir süreliğine kapatıldığı açıklandı.

OTELİ DE BASTILAR

Mahaçkale Havalimanı’ndaki ırkçı saldırıdan önce, Dağıstan Özerk Cumhuriyeti’nin Havasyurt kentinde bir grup tarafından bir otele de baskın düzenlendi.

Onlarca kişinin oteli kuşatma altına alarak, ‘Yahudi misafirleri’ aradığı belirtildi.

Sonrasında ise ırkçı bir grubun Tel Aviv-Moskova uçuşu sırasında Mahaçkale’de aktarma yapacak olan uçak nedeniyle havalimanına yöneldiği haberi geldi. Bu kişilerin, uçağın Mahaçkale’ye inişinden nasıl haberdar olduğu ise tam olarak bilinmiyor.

FİŞEĞİ ‘ULTRA DAĞISTAN’ HESABI ÇAKTI

Rus basını, sosyal medya platformu Telegram’daki ‘Utro Dagestan’ adlı kanal üzerinden, “Dağıstan’a Yahudi mülteciler geleceği” yönünde yalan haberlerin yayıldığını yazdı. Komplo teorileri ile bezenmiş ‘haberler’ yayması ile bilinen kanalın takipçilerine, “yerel havalimanını kuşatma altına almaları, gelen yolcuları sorgulamaları ve İsrail hükümetini kınamaları” yönünde çağrı yaptığı belirtildi. Kanaldan aynı zamanda, Dağıstan’a gelen İsraillilerin “takip edilmesi, araçlarının fotoğraflarının çekilmesi ve kaldıkları yerlerin adreslerinin belirlenmesi” için de çağrılarda bulunuldu.

POLİS İLK BAŞTA İZLEDİ

Bu yayınların ardından bazıları Filistin bayrağı, bazıları “Yahudi mültecilere karşıyız” pankartı taşıyan yüzlerce kişi, Mahaçkale Havalimanı’na baskın düzenledi. Polisin ilk başta kenardan izlediği görülen eylemciler, havalimanının ana terminaline girerek yasaklı bölgelere girdi; gümrük yetkililerinden kendilerini gelen yolcular bölümüne yönlendirmelerini istedi.

UÇAKLARA GİRMEYE KALKIŞTILAR

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, onlarca kişinin piste de girerek uçaklarda “Yahudi aramaya” çalıştığı görülüyor. Bazı eylemciler uçaklara tırmanmaya ve pencereleri kırarak içeri girmeye kalkışırken, havayolu çalışanları da yolcuları korumaya çalışıyor.

PİLOTTAN ANONS: SALDIRIYA UĞRAYABİLİRİZ

Reuters ajansı, pistteki uçaklardan birinin pilotunun, bu sırada “Kaptanınız konuşuyor. Dışarıda, bizim nereden geldiğimizi ve niçin burada olduğumuzu bilmeyen bir güruh var. Saldırıya uğrayabiliriz” diye anons yaptığını da duyurdu.

20 KİŞİ YARALANDI, İKİSİNİN DURUMU KRİTİK

Yerel sağlık yetkilileri, saldırı sırasında 20 kişinin yaralandığını, ikisinin durumunun ağır olduğunu açıkladı. RIA ajansı ise dokuz güvenlik görevlisinin de yaralandığı, ikisinin hastaneye kaldırıldığı bilgisini geçti.

60 GÖZALTI

RIA’daki haberde, baskını düzenleyen kişilerden 150’sinin kimliğinin belirlendiği, 60 kişinin de gözaltına alındığı belirtildi.

‘SİLAHSIZ İNSANLARI BİR GÜRUH OLARAK BEKLEMEK CESURCA DEĞİL’

3 milyon kişinin yaşadığı Dağıstan’ın özerk yönetimi ise sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, bölgenin tamamında güvenlik önlemlerinin artırılacağını duyurdu. Dağıstan Valisi Sergey Melikov, Filistinlilerle dayanışma içinde olduğunu ama yaşananların “büyük bir hukuk ihlali” olduğunu söyledi. Melikov, Telegram hesabından yaptığı açıklamada “Yasadışı bir şey yapmamış olan silahsız insanları bir güruh olarak beklemenin hiçbir cesur tarafı yok” dedi. Melikov, bir diğer açıklamasında ise baskından “dış güçleri” sorumlu tutarak, “Düşmanlarımızın yaydığı yalan haberler nedeniyle oldu” iddiasında bulundu.

MÜFTÜDEN ÇAĞRI

Dağıstan müftüsü de, halka itidal çağrısı yaptı.

800 YAHUDİ AİLE TAHLİYE EDİLEBİLİR

Yerel dini liderler ise Mahaçkale’nin dışındaki Dağıstan kentlerinde de antisemitik saldırılar düzenlendiğini belirterek, başta Derbent’ten olmak üzere yaklaşık 800 Yahudi ailenin tahliye edilmesi gerekebileceği uyarısında bulundu. Yerel Yahudi topluluğunun hükümet tarafından atanmış temsilcisi Ovadya Isakov, “Dağıstan’daki durum çok zor. Topluluğumuzdaki insanlar korkuyor. Beni arıyorlar ve ne diyeceğimi bilmiyorum. Gitmeye değer mi? Çünkü Rusya bizim kurtuluşumuz değil, Rusya’da da pogromlar oldu. Fakat nereye kaçacağımız belirsiz” dedi.

NALÇİK’TE DE ANTİSEMİTİZM YÜKSELİYOR

The Guardian gazetesi ise Kabardino-Balkarya Cumhuriyeti’nin Nalçik kentinde Yahudilerin hedef gösterildiğini, açılması planlanan bir Yahudi merkezinin dün ateşe verildiğini yazdı.

İSRAİL’DEN RUSYA’YA ÇAĞRI

İsrail hükümeti havalimanı baskını sonrasında Rusya’dan İsrail vatandaşlarını ve Yahudileri korumasını istedi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version