Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Londra Belediye Başkanı’ndan İşçi Partisi’ne İsrail isyanı: ‘Gazze’de ateşkes ilan edilsin’

Londra Belediye Başkanı'ndan İşçi Partisi'ne İsrail isyanı: 'Gazze'de ateşkes ilan edilsin'

İngiltere’de ana muhalefette bulunan İşçi Partisi’ndeki İsrail ve ateşkes tartışması sürüyor. İşçi Partisi Hamas saldırıları sonrasında İsrail’in kendini savunma hakkına vurgu yapıp Gazze’deki ayrım gözetmeyen bombardıman karşısında ateşkes çağrısı yapmamakla eleştirilirken, Londra Belediye Başkanı Sadık Han’dan farklı bir çıkış geldi. İşçi Partisi’nin önde gelen üyelerinden ve bir Müslüman olan Han, partisinden ayrışarak ateşkes çağrısı yaptı.

Han, sosyal medyadan paylaştığı videoda Gazze’de askeri durumun ciddi oranda tırmanması riskinin bulunduğunu belirterek, “Ateşkes çağrısı yapmakta uluslararası topluma katılıyorum. Ateşkes ölümleri durduracaktır ve hayati önemdeki yardım malzemelerinin, Gazze’deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını sağlayacaktır” dedi.

Han, İsrail’in kendini savunma hakkını desteklediğini vurgularken, “Fakat geniş çaplı bir askeri tırmanma, insani felaketi derinleştirmekten başka bir işe yaramayacaktır. Bütün taraflardaki insanların çektiği acıyı artıracaktır. İsrail dahil hiçbir ulusun uluslararası hukuku delme hakkı yoktur” dedi. Londra Belediye Başkanı, Ortadoğu sorununa siyasi çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

İngiltere’de 2024 seçimlerini kazanması beklenen İşçi Partisi, bu hafta içinde yaptığı açıklamada ülkenin Muhafazakâr Parti yönetimindeki hükümetinin yanı sıra AB ve ABD ile aynı söylemi kullanarak ateşkes yerine “insani duraklama” çağrısı yapmıştı. İnsan hakları kuruluşları tarafından İsrail’in hava saldırılarını durdurmasının öngörülmemesi nedeniyle eleştirilen bu formülün İşçi Partisi’nce de desteklenmesi seçmenlerin tepkisini çekmişti.

Jeremy Corbyn’in liderliğinde antisemitizm ile suçlanan İşçi Partisi’nin, mevcut lideri Keir Starmer’ın yönetiminde sergilediği bu tavra karşı yüzlerce e-posta gönderildiği belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version