Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘KDP, MİT’le Mexmûr’u kontrol altına almak istiyor’


HABER MERKEZİ – Mexmûr Kampı Halk Meclisi Eşbaşkanı Yusuf Kara, KDP’nin MİT’le birlikte kampı denetim altına almak için Qereçox Dağı’nda Irak ordusuyla çatıştığını söyledi.  

 

DAİŞ’in Suriye ve Irak’ta saldırıya geçerek birçok noktayı işgal ettiği süreçte hedeflerinden bir tanesi de yaklaşık 12 bin Kürt mültecinin yaşadığı Federe Kurdistan Bölgesi’nde yer alan Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki Mexmûr Mülteci Kampı’ydı. 2015 yılında Musul’a bağlı Mexmûr kasabasının yanı başındaki Qereçox Dağı’nı denetimleri altına alan DAİŞ çeteleri, kampa sızmaya çalıştı. Bölgeyi korumakla görevli Peşmergeler ve Irak askerleri kaçarak kampı savunmasız bıraktı.

 

Bunun üzerine HPG ve YJA Star güçleri bölgeye ulaşarak kampın güvenliğini sağladı. Günlerce süren yoğun çatışmaların ardından DAİŞ çeteleri bölgeden çıkarıldı ve kampın güvenliği sağlandı. 

 

19 Ekim’de yapılan açıklama ile 8 yıldır kampın güvenliğini sağlayan HPG ve YJA Star güçlerinin görev ve misyonlarını tamamladıkları için bölgeden çıkma kararı aldıkları duyuruldu. 

 

HPG ve YJA Star güçlerinin bölgeden ayrılmasıyla birlikte Irak merkezi hükümeti ile Bölge hükümeti arasında kampı denetim altına alma gerilimi ortaya çıktı. Bölgeye sevk edilen Kurdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bağlı peşmergeler ve Irak askerleri arasında yükselen tansiyon 22 Ekim’de sıcak çatışmaya dönüştü. Qereçox Dağı’ndan konumlanan güçler arasında çıkan çatışmada 1 peşmerge yaşamını yitirirken, her iki taraftan da çok sayıda asker yaralandı.

 

Merkezi hükümet ile Bölge hükümeti arasındaki gerilim devam ederken Mexmûr Mülteci Kampı Halk Meclisi Eşbaşkanı Yusuf Kara, HPG ve YJA Star güçlerinin bölgeden çekilmesi kararı ile Irak askerleri ile peşmerge güçleri arasında başlayan çatışmaları değerlendirdi. 

 

‘DAİŞ GELDİĞİNDE PKK KARŞISINDA DURDU’

 

Emperyalist güçlerin özelliklede NATO’nun, Orta Doğu’da atlarını koşturmak için çeşitli İslami gruplarla temaslara girdiğini belirten Kara, “DAİŞ silahlı bir savaşın yanında bir de psikolojik bir savaş başlattı. Bununla Irak ve Suriye’de belli oranda hedefine ulaştı. Bir ay içinde Irak ve Suriye’nin yarısını aldı. Onun için diğer güçler bunların karşısında duramıyordu. Bunların karşısında sadece PKK durabildi. Çünkü PKK fedai ruh ve öz gücü sahip. Ayrıca PKK’nin bağlı olduğu bir paradigma var. Bu paradigma hiçbir şeyle kıyaslanmayacak derecede güç veriyor. Onlar, bölgeye geldikleri zaman DAİŞ’in karşısında durabilen ve onu yenen tek güç oldukları herkes tarafından görüldü. PKK, DAİŞ’lilerin öldürülebildiğini gösterdi. Bu halklara yeniden inanç ve motivasyon verdi. 8 yıldır bu dağda bütün Mexmûr bölgesindeki halkların umudu oldular” dedi.

 

PKK ÇEKİLİNCE KDP MİT İLE BİRLİKTE ORAYA YERLEŞMEK İSTİYOR

 

HPG ve YJA Star güçlerinin çekildikleri mevziler için Irak ordusu ve peşmerge güçleri arasında çıkan çatışmalar üzerinde duran Kara, çatışmanın nedenlerine ilişkin şunları söyledi: “Bu bölgenin Barzaniler için üç ayrı önemi var. Birincisi, Barzani ailesinin bize karşı hainliği en üst seviyededir. Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile hareket ediyor. Onun için bu dağın hâkimiyetini eline almak ve MİT’le birlikte bizi denetim altına almak istiyor. İkinci sebebi ise, bu bölge aynı zamanda Hewler’in savunması için kilit bir noktadır. Eğer bu dağ Irak güçlerinin eline geçerse KDP’nin buradan Jîrka kontrol noktasına kadarki bölgede denetimi kalmıyor. Üçüncü önemi de, yine bu bölgede onlarca petrol kuyusu var. KDP, petrol alanlarının da kontrolünü ele almak istiyor. Böyle bir gerçeklik var. Tüm bu nedenlerden dolayı KDP bu bölgeleri kontrol altına almak adına çatışıyor.”

 

‘KDP GELİRSE HUZURSUZLUK BAŞLAR’

 

Her iki gücün anlaşıp anlaşmayacağı veya anlaşma olursa nasıl bir anlaşma sağlanacağı konularında belirsizlik olduğunu ifade eden Kara, “KDP’nin oraya yerleşmesi kampın güvenliğini ciddi oranda tehlikeye atacaktır. Kamp için kötü şeyler yaşanacak. Çünkü KDP’nin diğer bölgelerdeki pratikleri ortadadır. Burada da insanları kaçırmayı ve insanlara suikastlar düzenlemeye çalışacaklar. Burada sadece huzursuzluk sağlayacaklar” diye konuştu. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version