Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Karabağ’daki Rus barış gücü, üç askeri gözlem noktasını kaldırdı

Karabağ'daki Rus barış gücü, üç askeri gözlem noktasını kaldırdı


– Karabağ’daki Rus barış gücü, Askeran, Ağdere ve Şuşa bölgelerindeki gözlem noktalarını kaldırdı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, barış gücünün bölgede görevlerini yürütmeye devam ettiği vurgulandı.

“Çatışmaların durdurulmasına ilişkin varılan anlaşmalar uyarınca, Karabağ’daki silahlı oluşumların depolarında bulunan silah, askeri teçhizat, hafif silah ve mühimmatın sayımına devam edildiği” belirtilen açıklamada, “5 Ekim itibariyle 84 zırhlı araç, 121 araç, 121 hava savunma aracı, 96 sahra topu, çok namlulu roketatar ve havan topu, bir insansız hava aracı, 7 binden fazla hafif silah ve tanksavar silahı ile yaklaşık 58,5 milyon mermi sayıldı” ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Dağlık Karabağ, Sovyetler Birliği’nin dağılması sürecinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında tartışma konusu olmuş, 1990’ların başındaki savaşla Azerbaycan’dan kopmuştu. Azerbaycan, 2020’de Rusya’nın arabuluculuğunda ateşkesle sonuçlanan ikinci Karabağ Savaşı’nın ardından enklavın içindeki ve çevresindeki toprakları geri aldı. Ateşkes anlaşması, Rusya’nın Ermenistan ile Karabağ arasındaki karayolu ulaşımının açık kalmasını sağlamasını gerektiriyordu. Ancak, Ermenistan ve Karabağ arasındaki karayolu bağlantısını sağlayan Laçın Koridoru, aralık ayında kendilerini ekolojik hak savunucuları olarak tanımlayan Azeri siviller tarafından ablukaya alındı. Rus barış güçleri duruma müdahale etmezken nisan ayında Azerbaycan sınır muhafızları güzergaha bir kontrol noktası kurarak ablukayı sıkılaştırmıştı. Son olarak, yaklaşık bir hafta önce, Dağlık Karabağ’dan Bakü’ye yapılan saldırılarda sivil ve polislerin öldürüldüğü gerekçesiyle Azerbaycan Dağlık Karabağ’a karşı askeri operasyon başlatmış, Ermeni güçlerinin silah bırakmayı kabul etmesi üzerine ateşkes sağlanmıştı.

Dağlık Karabağ’daki “Artsakh Cumhuriyeti” ise, tüm kurumlarını feshettiğini duyurmuştu. Yapılan açıklamada, Artsakh Cumhuriyeti’nin 1 Ocak itibariyle “varlığının sona ereceği” belirtilmişti. Açıklamada “Bu kararnamenin yürürlüğe girmesinden sonra, Dağlık Karabağ halkı, cumhuriyet dışında yaşayanlar da dahil olmak üzere, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin yeniden entegrasyon koşullarını öğrenmeli, gelecekte Dağlık Karabağ’da kalma konusunda bağımsız ve bireysel bir karar vermelidir” ifadeleri de yer almıştı. Ateşkesin ardından yakın tarihin en büyük zorunlu göç hareketlerinden biri yaşanmış, 120 bin Ermeni nüfusun bulunduğu bölgeden 100 bini aşkın kişi Ermenistan’a sığınmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version