İsrail Savunma Bakanı Gallant’ın sözleri, üç haftadır aralıksız bombardımanın sürdüğü savaşta ‘daha ölümlü ve ucu açık yeni bir aşamaya gelindiğine işaret ediyor’ diye yorumlandı.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas’ın Gazze’deki tünellerini yok etmek amacıyla planladıkları kara harekatının uzun süreceğini ve zorlu olacağını ifade etti.
Kara operasyonu ile ilgili gazetecilere konuşan bakan, ilk operasyonların sonrasında çatışmaların yoğunluğunun düştüğü ancak direnişçileri yok etmeyi hedeflenen saldırıların süreceğini aktardı.
AP haber ajansı, Gallant’ın sözlerini, üç haftadır aralıksız bombardımanın sürdüğü savaşta ‘daha ölümlü ve ucu açık yeni bir aşamaya gelindiğine işaret ediyor’ olarak yorumladı.
İsrail’in savaş kabinesi üyelerinden Benny Gantz da “(Kara) harekatı, yıllar sürecek savunma, diplomatik ve sosyal boyutları da içeren uzun bir sürecin sadece bir aşaması olacaktır.” demişti.
İsrail ordusu dün gece Gazze sınırını tanklarla geçerek “hedefli operasyonlar” düzenledi.
Tel Aviv yönetimi, 7 Ekim saldırılarının ardından başlayan Gazze Şeridi’ndeki hava ve kara harekatlarının Hamas’ı yok etmeye yönelik olduğunu savunuyor. Yenilgi ve zaferin nasıl belirleneceği veya işgalin nasıl sonuçlanacağı belirsizliğini korurken ölü sayısı her geçen gün artıyor.
Son rakamlara göre savaşın başlamasından bu yana hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 7 bin 300’ü geçti. Ölenlerin 3 binden fazlasının çocuk olduğu belirtiliyor. Hamas’ın 7 Ekim günü İsrail’e düzenlediği saldırılarda ise bin 400 kişi hayatını kaybetmiş, 200’den fazla kişi de rehin alınmıştı.
Abluka altındaki 2,3 milyon nüfuslu Gazze’de gıda, ilaç, su ve yakıt gibi temel ihtiyaçlar kritik seviyelerde. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) bölgedeki yakıtın birkaç gün içinde tükenebileceği uyarısında bulunuyor.
“Nefes alabilmek için yakıta, yakıt için de bize muhtaçlar” diyen Savunma Bakanı ise Gazze’ye yakıt sevkedilmemesine gerekçe olarak, Hamas’ın sivil bölgelerde inşa ettiği tünellere hava pompalayan jeneratörler için yakıta ihtiyacı olduğunu ve bu nedenle bölgeye giren yakıta el koyacaklarını öne sürüyor.
Elektrik kesintisinin yaşandığı Gazze’de, hastanelerin çoğu jeneratörler çalışmadığından hizmet dışı kaldı, diğerleri ise bombardımanda hasar aldığından işlevsiz hale geldi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***