Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail Gazze’deki Filistinlilere verdiği süreyi uzattı


HABER MERKEZİ – Kara operasyonuna hazırlanan İsrail, Filistinlilere Gazze Şeridi’nin güneyine geçmeleri için Türkiye saati ile 16’ya kadar süre verildiğini duyurdu. BM’ye göre, bu zamana kadar on binlerce Gazzeli kara harekatı endişesi ile kuzeydeki evlerini terk etti.

 

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın 7 Ekim Cumartesi günü İsrail’e düzenlediği ‘Aksa Tufanı’ saldırısıyla başlayan çatışmaların sekizinci gününde İsrail, hazırlandığı kara operasyonu öncesinde Filistinlilere Gazze Şeridi’nin güneyine geçmeleri için ikinci kez süre tanıdı.

 

İsrail ordusu, dün Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayan Filistinlilere güneye geçmeleri için 24 saat süre tanımış ve bu süre dün akşam TSİ 20.00’de dolmuştu. İsrail’in çağrısı başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası toplumda da yoğun tepkilere neden olmuştu. BM, 1 milyon 100 bin Filistinli’nin bölgedeki yaklaşık 2 milyon 300 binlik nüfusun neredeyse yarısı olduğuna dikkat çekerek, bu kadar çok kişinin büyük bir trajedi yaşanmadan 24 saatte güneye tahliyesinin imkânsız olduğunu vurgulamıştı. BM, İsrail’den tahliye kararını geri almasını da talep etmişti.

 

İsrail, Gazzelilere bölgenin güneyine güvenli gidiş için Türkiye saati ile 16’ya kadar süre verildiğini duyurdu.

 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Arapça Sözcüsü, sanal medyadan yaptığı açıklamada, ‘IDF’nin bölgenin güneyindeki iki anayolda, yerel saatle 10.00-16.00 arasında Gazzelilerin güvenli bir şekilde hareket etmesine izin vereceğini’ bildirdi. Sivillere Beyt Hanun ve Han Yunus’a geçmeleri tavsiyesi yapılıyor.

 

ON BİNLERCE KİŞİ EVİNİ TERK ETTİ

 

BM’ye göre, bu zamana kadar on binlerce Gazzeli kara harekatı endişesi ile kuzeydeki evlerini terk etti.

 

İsrail ordusu, gece boyunca Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanını sürdürdü. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’ye yapılan bombardımanın “sadece başlangıç” olduğu açıklamasını yaptı. 

 

HİZBULLAH YÖNETİCİSİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ ÖNE SÜRÜLDÜ

 

Lübnan’ın güneyindeki bir Hizbullah hedefi de vuruldu. İsrail ordusu yaptığı açıklamada Hamas’ın lider kadrosundan Murat Ebu Murad’ın öldürüldüğü duyurdu. Ebu Murad’ın İsraillilere yönelik 7 Ekim’de başlayan saldırıların ana sorumlularından biri ve Hamas’ın hava saldırılarından sorumlu kişi olduğu ileri sürüldü. Hamas ise Murad Ebu Murad’ın öldürüldüğünü henüz doğrulamadı.

 

GAZETECİLER HEDEF ALINDI

 

Lübnan’ın güneyinde İsrail sınırındaki Alma Şaab beldesine yönelik İsrail güçleri tarafından yapılan saldırı da gazeteciler de hedef alındı. Reuters, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, kameramanları İssam Abdullah’ın İsrail tarafından fırlatılan roket nedeniyle hayatını kaybettiği duyurdu. Abdullah’ın yaşamını yitirdiği saldırıda, aralarında Al Jazeera ve Fransız AFP muhabirlerinin de bulunduğu 5 gazeteci ise yaralandı. 

 

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, dün yaptığı açıklamada İsrail’in ülkenin güneyindeki sınır bölgesinde gazetecileri direkt hedef alan bir saldırı gerçekleştirdiğini belirtmişti.

 

Öte yandan başkent Tel Aviv’de, İsrail polisi tarafından araçları durdurulan BBC muhabirleri, saldırıya uğrayıp silah zoruyla alıkonuldu.

 

GUTERRES: GAZETECİLER HAYATLARIYLA BEDEL ÖDÜYOR

 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen kapalı Gazze oturumun ardından açıklamalarda bulundu. Lübnan’ın İsrail sınırında 1 gazetecinin hayatını kaybetmesine, 5 gazetecinin yaralanmasına yol açan saldırıyla ilgili Guterres, “Bunun çatışmanın, özellikle Lübnan’da, yayılma riskinin bir göstergesi olduğunu ifade etmek istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

 

Guterres, tüm gazetecileri takdirle andığını belirterek, en fazla gazetecinin geçen yıl hayatını kaybettiğini kaydetti. “Gazeteciler hayatlarıyla bedel ödüyor” diyen Guterres, gazetecilerin yaptığı işlerin gerçekleri ortaya çıkardığını dile getirdi. Guterres, “Hayatını kaybeden gazetecilerin ailelerine en derin taziyelerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version