Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İspanya’dan AB’nin Flistinlilere yardımı durdurmasına tepki: Avrupa’nın ilkelerine ihanet

İspanya'dan AB'nin Flistinlilere yardımı durdurmasına tepki: Avrupa'nın ilkelerine ihanet


İspanya Başbakan Yardımcısı Yolanda Diaz, İsrail ve Filistin arasında çatışmalar devam ederken, Avrupa Birliği’nin (AB) Filistinlilere yönelik kalkınma yardımlarını dondurma kararı almasına “Bu karar, Avrupa’nın kurucu ilkelerine ihanetidir.” sözleriyle tepki gösterdi.

Diaz, X’te yaptığı paylaşımda, AB Komisyonu’nun, kalkınma yardımlarında ödemeleri dondurma ve bu tür projeleri gözden geçirme kararına ilişkin açıklamada bulundu.

‘AVRUPA’NIN KURUCU İLKELERİNE İHANET’

Söz konusu kararı, “çok çirkin” olarak nitelendiren Diaz, bunun, “Avrupa’nın kendi kurucu ilkelerine gerçek bir ihanet olduğunu” ifade etti.

Yolanda Diaz, Komisyona kararı düzeltme çağrısında bulunurken, “Avrupa, bütün bir halkı cezalandırmak yerine barış için uluslararası eyleme öncülük etmeli.” görüşünü paylaştı.

Yerel basındaki diplomatik kaynaklara dayandırılan haberlere göre, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, kararın, üye ülkelere danışılmadan alındığına dikkati çekerek, Komisyon’daki muhataplarına karardan duyulan memnuniyetsizliğini iletti.

BAZI ÜYE ÜLKELER KARARI DESTEKLEMİYOR

AB Komisyonunun, kalkınma yardımlarında ödemeleri dondurma ve bu tür projeleri gözden geçirme kararına, AB üyesi bazı ülkeler tepki gösterdi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, kalkınma yardımının askıya alınmasına karşı olduklarını dile getirdi.

YARDIMLARIN HALKA GİTTİĞİNİ VURGULADI

Lüksemburg basınına konuşan Asselborn, askıya alma kararını, AB Komisyonunun değil, üye ülkelerin ortaklaşa alması gerektiğini ifade ederek, bu yardımların Hamas’a gitmediğini, Gazze halkı için yapıldığını vurguladı.

İspanya basınında çıkan haberlerde de hükümetin, AB Komisyonunun kararına katılmadığı belirtildi.

İrlanda hükümeti de AB Komisyonunun kararından memnun olmadığını bildirdi. Basındaki haberlere göre, İrlanda hükümeti, AB Komisyonundan bu kararla ilgili yasal zemini izah etmesini istedi.

YARIN GÜNDEME GELMESİ BEKLENİYOR

AB Komisyonunun kalkınma yardımlarının askıya alma kararının, yarın video konferans yöntemiyle yapılacak AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda gündeme gelmesi bekleniyor. Bazı ülkelerin, konunun gündeme alınmasını talep ettiği belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version