Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran’da katledilen Armita’nın memleketi Rojhilat’a defnedilmesine engel

İran'da katledilen Armita'nın memleketi Rojhilat'a defnedilmesine engel


İran’da başörtüsü takmayı reddettiği için metroda ‘ahlak polisi’nin şiddetine maruz kalan ve 28 gün komada kaldıktan sonra ölen 16 yaşındaki Armita Geravand toprağa verildi. Geravand’ın memleketi Rojhilat’taki Kirmanşan kentinde defnedilmesinin engellendiği açıklandı.

16 yaşındaki çocuğun beyin ölümü geöen pazar gerçeklemiş, dün de Tahran’daki Fecr Hastanesi’nde öldüğü açıklanmıştı. Mezopotamya Ajansı’nın İran medyasından aktardığına göre, Armita’nın ailesi cenazeyi Kirmanşan’da defnetmek istese de yetkililer buna izin vermedi. Ayrıca İran istihbaratının aileyi, cenazeyi Tahran’daki Beheştî Zera Mezarlığında defnetmeleri için tehdit ettiği de belirtildi.

CENAZEDE SEKİZ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Tahran’daki cenazeye çok sayıda İranlı katılırken, olası protestoları engellemek için güvenlik görevlileri de konuşlandırıldı. Sekiz kişinin gözaltına alındığı aktarıldı.

İRANLI YETKİLİLER REDDETMİŞTİ

İnsan hakları kuruluşu Hengaw, Geravand’ın başörtüsü yasaklarını ihlal etmesi gerekçesiyle ‘ahlak polisi’nin saldırısına uğradığını duyurmuştu. İranlı yetkililer bu suçlamayı reddetmişti.

İran Devlet haber ajansı IRNA’da paylaşılan kamera görüntülerinde ise Geravand’ın başörtüsüz biçimde iki kadın arkadaşıyla birlikte metro platformundan trene doğru yürüdüğü görülüyordu. Trene girdikten sonra genç kadınlardan birinin hemen geri çekildiği ve yere uzandığı, diğer kızın ise yolcular tarafından baygın halde sürüklenerek dışarı çıkarıldığı görülüyordu.

MAHSA JİNA AMİNİ’NİN ÖLÜMÜNÜN ÜZERİNDEN 1 YIL GEÇTİ

İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül 2022’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşat devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Jina Mahsa Amini 16 Eylül’de ölmüştü. Amini’nin ölümü üzerine memleketi Sakkız’da 17 Eylül 2022’de başlayan gösteriler, ülke geneline yayılarak yönetim karşıtı protestolara dönüşmüştü. Aylarca süren olaylarda 500’den fazla gösterici öldürülmüştü.

Mahsa Amini’nin ölmesini protesto eden ve zorunlu kıyafet kuralına karşı çıkan binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Toplu gösteriler sona ermesine rağmen, İran’ın bir çok bölgesinde kadınlar kamuya açık alanlar, alışveriş merkezleri, kafe, banka, okul ve sokaklarda başını örtmeyerek tepkisini devam ettiriyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version