Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Irak Cumhurbaşkanı’ndan Türkiye’nin hava saldırısına tepki: ‘Egemenliğimize saygı göstermeliler’

Irak Cumhurbaşkanı'ndan Türkiye'nin hava saldırısına tepki: 'Egemenliğimize saygı göstermeliler'


Ankara’da İçişleri Bakanlığı’na yapılan bombalı saldırıya misilleme olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin dün akşam Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırlarındaki Metina, Hakurk, Kandil ve Gara bölgelerine yaptığı hava saldırısına Irak Cumhurbaşkanı’ndan kınama geldi.

‘BUNU KABUL ETMİYORUZ’

Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, El Arabiya ve El Hadath kanallarına verdiği demeçte Bağdat’ın Ankara ile bir güvenlik anlaşmasına varmaya çalıştığını belirterek, “Ankara’nın Irak’ın egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini” vurguladı. “Türkiye’nin Irak’ın durumunu göz önünde bulundurması gerektiğini” söyleyen Reşid, ihlallerinin “sivillerin ölümüne yol açtığını” vurguladı. Reşid, “Türkiye’nin ihlalleri gün boyunca Kürdistan bölgesinde gerçekleşiyor. Türk savaş uçakları, sınır bölgesi ve Irak’taki askeri üsler… Biz bunu kabul etmiyoruz” dedi.

‘SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN BİR ANLAŞMAYA VARMAK İSTİYORUZ’

Irak yönetiminin “Süleymaniye, Erbil, Duhok ve Kürdistan bölgesindeki diğer bölgelerde Türkiye tarafından gerçekleştirilen günlük ihlalleri” reddettiğini söyleyen Reşid sözlerini “İran ile olduğu gibi Türkiye ile de sorunları çözmek için bir anlaşmaya varmak istiyoruz” diye sürdürdü.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), dün Ankara’da İçişleri Bakanlığı’na yönelik PKK’nin üstlendiği bombalı saldırının ardından Metina, Hakurk, Kandil ve Gara bölgelerindeki PKK hedeflerine hava harekatı düzenlediğini ve 20 hedefi vurduğunu duyurmuştu. Açıklamada operasyonun “Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakları doğrultusunda yapıldığı da” belirtilmişti. Açıklamada ayrıca sivillerin zarar görmediği de savunulmuştu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version