Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere İçişleri Bakanlığı, Hizmet Hareketi’ni nasıl tanımlıyor?

İngiltere İçişleri Bakanlığı, Hizmet Hareketi’ni nasıl tanımlıyor?

HABER ANALİZ | MEHMET ÖZDEMİR

İngiltere İçişleri Bakanlığı, önceki gün kendi internet sitesinden Gülen (Hizmet) Hareketi hakkında hayli uzun bir bilgi notu paylaştı. Daha doğrusu, 9 Ağustos’ta güncellediği bilgi notunu 23 Ekim’de kamuoyunun erişimine açtı. Benzer bilgi notları Hizmet mensuplarının ülkeye iltica başvurusu yapmaya başladığı 2017 yılından beri yayınlanıyor ve bu dördüncü kez güncellenmiş hali oldu.

57 sayfalık not, Bakanlık tarafından hazırlanıyor ve siyasi iltica başvurularını değerlendiren memurlar için bir ‘rehber’ niteliği taşıyor. Yani Hizmet mensupları hakkında Türk hükümetinin ortaya attığı iddialarla buna karşı yapılan açıklamaları, taraflı-tarafsız rapor ve yayınları değerlendiren uzmanlar  bir şablon çıkarıyor. Memurlar iltica başvurularında karar verirken bu şablondan faydalanıyor. Benzer bilgi notları başka gruplar ve ülke vatandaşları hakkında da hazırlanıyor.

Daha önce benzerleri 3 kez yayınlanan belge bu kadar konuşulmamıştı. Muhtemelen bu defa gündeme gelmesinin sebeplerinden biri, Hizmet hakkındaki iddialara bakışın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) geçen ay verdiği tarihi nitelikteki ‘Yalçınkaya kararı’na yansıyan gerçeklerle uyum göstermesi.

Diğer bir sebep olarak ‘bilgi notunun ilk versiyonundan itibaren her güncellemede kendi içindeki bazı kafa karışıklıklarını gidermiş olması’ sayılabilir. Özellikle birincisinde Hizmet aleyhindeki iddialara fazlasıyla yer verilirken buna karşı yapılan izahatlar aynı oranda işlenmiyordu. Güncellemeler sırasında bu durum giderek düzelirken son versiyonda ‘hakkaniyetsiz’ tutum büyük ölçüde giderilmiş görünüyor.

Erdoğan rejiminin iddiaları ne kadar inandırıcı?

Söz konusu belge, İngiltere’nin Erdoğan rejimi ve Türk yargısının Hizmet Hareketi için ileri sürdüğü iddialara ne ölçüde itibar ettiğini ortaya koyması açısından da önem arz ediyor. Bilgi notunda dikkat çeken hususlardan biri Hizmet ve Fethullah Gülen Hocaefendi hakkında yapılan tanımlamalar.

Hizmet Hareketi, buna paralel olarak ‘Gülen tarafından kurulan ve ondan ilham alan, Türkiye’de ve yurt dışında faaliyet gösteren dini, eğitim ve sosyal organizasyonlar grubu’ şeklinde tarif ediliyor.

‘Terör’ veya ‘darbe’ gibi kelimeler bilgi notunda sadece Türk hükümetinin iddiaları olarak geçiyor. Türkiye dışında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) imza koyan bütün taraf devletlerin Gülen Hareketi’ni ‘terör örgütü’ olarak tanımadığı hatırlatılıyor. Bu durum, Türkiye’nin uluslararası alanda Hareket’e yönelik politika ve suçlamalarının diğer ülkeler tarafından nasıl karşılandığını ele veriyor.

İlginçtir, İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın belgeyi yayınlamasından bir gün sonra, dün sabah, Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı. Bakan, ‘terör örgütü’ olarak lanse ettiği Hizmet Hareketi mensuplarına yönelik 77 ili kapsayan operasyonda 611 kişinin gözaltına alındığını ‘gururla’ ilan ediyordu; ihtimal, ciddiyet ve gerçek süsü vermek için çektikleri ‘Bollywood tarzı’ video eşliğinde. Üstelik, gerekçe olarak saydığı maddelerin hiçbirinin suç olmadığı daha yeni AİHM tarafından karara bağlandı.

160 ayrı bilgi veya belgeye referans var

Peki Türk bakanın görmediği gerçek ve sonuçları İngiltere İçişleri Bakanlığı nasıl ulaşıyor? Sadece Hizmet mensuplarının anlatımları üzerinden mi karar veriyor?

Elbette hayır.

Bu sorunun cevabını belgede yer alan 160 ayrı dipnotta bulmak mümkün. Evet, 160 farklı kaynağa referans veriyor belge, ki aralarında başta Türk hükümetinin tezleri olmak üzere havuz medyasında yer alan iddialar da bulunuyor. Ancak bunlarla yetinmiyor, yanı sıra uluslararası medya organlarında yayınlanan haberler, insan hakları örgütlerinin raporları, Avrupa ülkeleri ile AB ve ABD kurumlarının tespitleri de dikkatle incelenip değerlendirilmiş.

Bilgi notundaki ayrıntılara dönecek olursak; Gülen Hareketi ve Erdoğan Hükümeti’nin 2013 yılına kadar iyi ilişkiler kurduğu ancak 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarından sonra Hareket’ten gelen eleştiriler sebebiyle iktidarın onları ‘paralel devlet’ kurmakla suçladığı aktarılıyor. Ardından hükümetin ‘Gülencileri’ devlet kurumlarından temizlemek için baskılara başladığı vurgulanıyor.

Nota göre, Hizmet mensuplarına yönelik baskı 15 Temmuz darbe girişimi ve hemen peşinden ilan edilen Olağanüstü Hal döneminde devam etti ve halen sürüyor. Bugüne kadar gerçekleştirilen gözaltı, tutuklama ve mahkumiyet kararlarıyla ilgili ayrıntılı rakamların paylaşıldığı belgede, Hizmet gönüllülerinin uğradığı hukuksuzluklar ve inandırıcı işkence iddialarına işaret ediliyor.

“Gözaltında sistematik işkence iddiaları inandırıcı”

Bilgi notundaki rakamlara bir çok kaynaktan ulaşmak mümkün olduğu için burada tekrar etmeye gerek yok ama dikkat çeken detaylar şöyle özetlenebilir:

Gülen Hareketi, Türk devletinin kapsamlı baskısı altında

Kyanka: Tr724.com

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version