Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere Başbakanı Sunak’tan Netanyahu’ya: Sizin kazanmanızı istiyoruz

İngiltere Başbakanı Sunak'tan Netanyahu'ya: Sizin kazanmanızı istiyoruz


Batılı liderlerin, Gazze’de sürdürdüğü ağır bombardımana rağmen Hamas saldırıları sonrası İsrail’le dayanışma ziyaretleri devam ediyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden’ın ardından, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da Tel Aviv’i ziyaret etti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ortak basın toplantısında Hamas için “Yeni Naziler, yeni IŞİD” benzetmesi, Sunak’ın ise İsrail’e tam destek vermekle beraber uluslararası hukuk vurgusu yapması dikkat çekti.

‘YENİ NAZİLER, YENİ IŞİD’

işgal altındaki Filistin topraklarında bir direniş örgütü olarak doğan Hamas’la yaşadıkları çatışmayı “Batı medeniyeti ile İran’ın liderliğindeki şer ekseni arasında bir mücadele” olarak sunmaya çalıştı. “Bu bizim en karanlık zamanımız, dünyanın en karanlık zamanı” ifadelerini kullanan İsrail Başbakanı, “Birlikte kazanmalıyız “dedi. Netanyahu “savaşın uzun olacağını” söyleyip İngiltere’den sürekli destek isterken, İngilizlerin 80 yıl önce Nazilerle savaştığını hatırlatarak “Hamas, yeni Naziler” ifadelerini kullandı.

SUNAK: ULUSLARARASI HUKUK ÇERÇEVESİNDE DESTEKLİYORUZ

Sunak ise ülkesinin İsrail’e desteğini yineleyerek, “Sizinle dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz ve sizin kazanmanızı istiyoruz” dedi. İsrail’in kuruluşundan beri “şiddetin ve terörizmin gölgesinde yaşadığını” savunan Sunak, Gazze’de beklenen kara harekâtı öncesinde “İsrail’in kendini savunma ve Hamas’ın peşine düşme hakkını uluslararası hukuk çerçevesinde savunduklarını” söyledi. Sunak, Hamas’ın sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını, İsrail’in ise bunun tam aksine sivillere zarar gelmesini engellemek için her önlemi aldığını savundu.

İngiltere Başbakanı, “her yerde” ölen siviller için yas tuttuğunu ve “Filistinlilerin de Hamas’ın kurbanı olduğunu” söylerken, “Bu nedenle Gazze’ye insani yardımın girmesi için dün aldığınız kararı memnuniyetle karşılıyorum” ifadelerini kullandı.

‘SİZİN KAZANMANIZI İSTİYORUM’

Sunak sözlerine “Bugün İsrail’in en karanlık zamanında, dostunuz olarak sizin yanınızda durmaktan gurur duyuyorum. Sizinle, halkınızla dayanışma içinde duracağız. Ve ayrıca sizin kazanmanızı istiyoruz” diye son verdi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version