Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hindistan’daki sel nedeniyle ölenlerin sayısı 40’a yükseldi: Kaybolanları arama çalışmaları sürüyor

Hindistan'daki sel nedeniyle ölenlerin sayısı 40'a yükseldi: Kaybolanları arama çalışmaları sürüyor


– Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Sikkim eyaletinde aşırı yağışlar nedeniyle Lhonak buzul gölünün taşmasıyla meydana gelen selde, dördü asker olmak üzere, ölenlerin sayısı 40’a yükseldi. Hâlâ kayıp olan onlarca kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Turizm sezonu öncesinde meydana gelen selden 22 bin kişinin etkilendiği tahmin ediliyor.

Eyalet yetkilisi Tseten Bhutia, “Bazı bölgelerde suların çekildiğini ancak eyaletin kuzeyiyle bağlantının tamamen kesildiğini” söyledi. Yardım ekiplerinin selden etkilenen bölgelere ulaşamadığını söyleyen Bhutia, “Şimdiye kadar yaklaşık 2 bin 400 kişinin tahliye edildiğini ve 7 bin 600 kişinin geçici barınma merkezlerinde olduğunu” açıkladı. Bölgedeki özel ve devlet kurumları ise 15 Ekim’e kadar kapatıldı.

ATEŞLİ SİLAHLAR VE PATLAYICILAR SULAR ALTINDA KALDI

Eyalette on beş köprünün sular altında kalması kurtarma çalışmalarını zorlaştırdı. Hindistan hükümeti, Teesta nehri üzerindeki bir hidroelektrik santralinin baraj kapaklarının açılması sonucu tüm köprülerin ya sular altında kaldığını ya da yıkıldığını açıkladı. Sosyal medyada yer alan fotoğraf ve videolarda yolların ve patikaların alüvyon ve taşlarla kaplı olduğu, araçların mahsur kaldığı ve yamaçlardan akan küçük, çamurlu dereler görüldü. Ordu, bölgedeki hava koşulları iyileştikçe mahsur kalan yaklaşık 1500 turisti helikopterlerle tahliye etmeyi planladığını duyurdu.

SEL SULARIYLA SÜRÜKLENEN HAVAN MERMİSİ PATLADI: BİR ÇOCUK ÖLDÜ, ALTI YARALI

Savunma Bakanlığı ise, ateşli silahlar ve patlayıcılar da dahil olmak üzere askeri teçhizatın Teesta nehrine sürüklendiğini açıkladı. Yerel milletvekili Pradeep Kumar Barma, bir havan mermisinin Batı Bengal eyaletine bağlı komşu bir bölgede yaşayanlar tarafından bulunduktan sonra patladığını açıkladı. Olayda, bir çocuk öldü altı kişi de yaralandı.

Hindistan Meteoroloji Dairesi, Sikkim’in ekim ayının ilk beş gününde 101 milimetre yağmur aldığını, bunun normal seviyelerin iki katından fazla olduğunu açıkladı. Son yaşanan felaket, ekim 1968’de tahminen 1000 kişinin ölümüne yol açan selden bu yana en büyüğü. Meteoroloji Dairesi, bugün bölgenin bazı kesimlerinde şiddetli yağmur beklendiğini ancak sağanak yağışların şiddetinin azalmasının muhtemel olduğunu söyledi.

BÖLGE DOĞAL AFETLERE ‘ALIŞIK’

2011 yılında 6,9 büyüklüğünde bir deprem Sikkim’i vurmuş, 100’den fazla kişi hayatını kaybetmiş ve binlerce bina hasar görmüştü. 2016’da ise Changu gölü üzerinde meydana gelen bir bulut patlaması, en az 21 kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açan sele neden olmuştu. Nepal, Butan ve Çin arasındaki dağlarda sıkışmış yaklaşık 650 bin nüfuslu küçük bir Budist eyaleti olan Sikkim’in Batı Bengal’deki Siliguri ile bağlantısı, kendisini ülkenin geri kalanına bağlayan ana otoyolun çökmesi nedeniyle kesilmişti.(DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version