Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hengaw: ‘Ahlak polisinin’ saldırısına uğrayan Geravand’ın annesi gözaltında

Hengaw: 'Ahlak polisinin' saldırısına uğrayan Geravand'ın annesi gözaltında


– İranlı insan hakları izleme örgütü Hengaw, bugün yaptığı açıklamayla Tahran’da ‘ahlak polisi’nin saldırısına uğrayan 16 yaşındaki Armita Geravand’ın annesi Shahin Ahmadi’nin gözaltına alındığını açıkladı. İran’da Kürt nüfusun yoğun olduğu Kirmanşah kentinde doğan Geravand, komada olduğu hastanede sıkı güvenlik önlemleri altında tutulurken resmi yetkililer saldırı iddiasını reddediyor. İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim gözaltı haberini yalanlarken İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani’den de bir açıklama geldi. Sözcü, yaşanan olayın ardından açıklama yapan ABD, İngiltere ve Almanya yetkililerini kendi iç işleriyle meşgul olmaya çağırdı.

Kenani sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Müdahaleci ve önyargılı açıklamalar yapmak ve İranlı kadınlar için samimiyetsiz endişeler ifade etmek yerine, ülkenizdeki sağlık personeli ve hastalar için endişelenseniz, onların durumlarıyla ilgilenseniz daha iyi olur” ifadelerini kullandı.

GEÇEN AY BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI SIKILAŞTIRILMIŞTI

İran Devlet haber ajansı IRNA’da paylaşılan kamera görüntülerinde Geravand’ın başörtüsüz bir şekilde iki kadın arkadaşıyla birlikte metro platformundan trene doğru yürüdüğü görülüyor. Kabine girdikten sonra genç kadınlardan birinin hemen geri çekildiği ve yere uzandığı, diğer kızın ise yolcular tarafından baygın halde sürüklenerek kabinden çıkarıldığı görülüyor. Birleşmiş Milletler tarafından atanan insan hakları yetkilileri geçen ay İran’da kamusal alanda başörtüsü takmayan kadınlara yeni cezalar getiren yeni başörtüsü yasasından duydukları endişeyi dile getirmişlerdi.

MAHSA AMİNİ’NİN ÖLÜMÜNÜN ÜZERİNDEN 1 YIL GEÇTİ

İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül 2022’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşat devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Jina Amini 16 Eylül’de ölmüştü. Amini’nin ölümü üzerine memleketi Sakkız’da 17 Eylül 2022’de başlayan gösteriler, ülke geneline yayılarak yönetim karşıtı protestolara dönüşmüştü. Aylarca süren olaylarda 500’den fazla gösterici öldürülmüştü..Mahsa Amini’nin ölmesini protesto eden ve zorunlu kıyafet kuralına karşı çıkan binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Toplu gösteriler sona ermesine rağmen, İran’ın bir çok bölgesinde kadınlar kamuya açık alanlar, alışveriş merkezleri, kafe, banka, okul ve sokaklarda başını örtmeyerek tepkisini devam ettiriyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version