Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda yıllık bazda düşüşün 2024’ün ikinci yarısında olacağını açıkladı. Şimşek, pozitif reel faiz patikasına girildiğini belirterek, “Artık TL’nin eskiden olduğu gibi değer kaybı için sebep kalmıyor” dedi.
Şimşek, A Haber’de ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yıllık bazda enflasyon düşüşünün önümüzdeki yılın ikinci yarısında olacağını kaydeden Şimşek, “Aylık bazda enflasyonda momentum kaybı başlayacak” diye konuştu.
“Enflasyonu çıpalayacak eşiklere doğru geliyoruz”
Şimşek, “İlgi büyük, bu normal, çünkü Türkiye’nin potansiyeli büyük. 3 gün boyunca toplantılar yaptık, Türkiye’ye yabancı ilgisi büyük. Algıda değişiklik var mı? Ciddi bir iyileşme var. Çok güçlü adımlar attık, enflasyonu çıpalayacak eşiklere doğru geliyoruz. Yatırım fonları, yatırım bankaları, özel fonlar, altyapı fonları, doğrudan yatırım yapan şirketler, bütün yatırımcı yelpazesi ile bir araya gelme fırsatımız oldu, ilgi çok yoğundu” dedi. Şimşek, şöyle devam etti:
“Bizim programın ana hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme, hedefe ulaşırken fiyat istikrarı, yani enflasyonun düşük tek hanelere düşürülmesi, rezerv birikimi ve KKM’den çıkış gibi, birbirini destekleyen bütüncül bir yaklaşım var. Program önemli bir fırsat içeriyor, bu nedenle bütün kesimlerden, yatırımcılardan ilgi çok yoğun. Önümüzdeki dönemde ilginin yoğunlaşmasını bekliyoruz, çünkü uygulama anlamında programın erken aşamasındayız. İnanıyorum ki programımız, özellikle tüm ülkemize kalıcı, uzun vadeli çözüm üretecek bir program. Hem parasal hem miktarsal hem seçici kredi sıkılaştırmasına gittik, bunu destekleyecek gelir politikalarını ortaya koyduk. Bir yıl sonraki enflasyonu çıpalayacak, onu bir şekilde yatırımcıları ikna edecek bir para politikası duruşuna geçeceğiz dedik ve o noktada gerekeni yaptık.”
TL’de değer kaybı
Şimşek, pozitif reel faiz patikasına girildiğini belirterek, “Artık TL’nin eskiden olduğu gibi değer kaybı için sebep kalmıyor” dedi.
Kur Korumalı Mevduat’tan çıkış
Kur Korumalı Mevduat’tan çıkışın başladığını belirten Şimşek, Merkez Bankası’nın uyguladığı bazı makro ihtiyati tedbirler olduğuna dikkati çekti.
“Fon akışının yoğunlaşmasını bekliyoruz”
Önümüzdeki dönemde yurt dışından fon akışının yoğunlaşmasını beklediklerini kaydeden Şimşek, “Henüz programımızın erken aşamasındayız” ifadesini kullandı.
“Altın talebi düşecek”
Altın ithalatının negatif reel faizler nedeniyle anormal düzeylerde olduğuna dikkati çeken Şimşek, “Para politikasında normalleşme ile talebin düşeceğini öngörüyoruz. Altın ithalatındaki azalma da cari açığı en az yüzde 1 aşağı çekecek. Cari açığı yüzde 3’ün altına çektiğimiz zaman doğrudan fon akışı yarısını finanse edecek, kalan fon akışı rezerv birikimine gidecek” dedi.
Gelir politikası
Bu yıl reel büyümenin çok ötesinde toplumun tüm kesimlerine çok büyük ücret artışları verdiklerini belirten Şimşek, “Enflasyonu kalıcı tek haneye indireceksek gelirler politikasının da bu hedeflerle uyumlu olması lazım” diye konuştu.
“Rezerv birikimi devam edecek”
Rezerv birikiminin piyasa koşulları elverdiği ölçüde devam edeceğini söyleyen Şimşek, bölgedeki çatışma ortamının da geçici ve sınırlı olmasını temenni ettiğini kaydetti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***