Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazze’de gözler Han Yunus’ta: ‘Çok savaş gördüm, böylesini hiç görmedim’

Gazze'de gözler Han Yunus'ta: 'Çok savaş gördüm, böylesini hiç görmedim'


– İsrail’in Hamas saldırılarının ardından aralıksız vurmaya devam ettiği Gazze’de gözler bugün, bölgenin güneyindeki Han Yunus’a çevrildi. İsrail ordusunun hava saldırıları düzenlediği Han Yunus’ta aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinli ölürken, haber ajanslarına enkazlardan çıkarılan çocuk cesetlerinin fotoğrafları düşüyor.

Han Yunus, İsrail’in geçen hafta Gazze’nin kuzeyindeki 1 milyondan fazla sivile tahliye ültimatomu verdiği ve “güvenli” addedilen bölgede bulunuyor. Ancak kent, dün geceden beri peş peşe hava saldırılarına sahne oluyor.

İsrail’in gece yarısından sonra yoğunlaştırdığı hava saldırıları sırasında Han Yunus’ta vurduğu yerler arasında, kuzeyi terk edenlerin sığındığı, Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’na (UNRWA) ait bir okul da bulunuyordu. Saldırıda ölenler ve yaralananlar olduğu belirtilirken, gece saldırılarında da Han Yunus’un güneyinde el Bekri ailesinin evinin hedef alındığı, yedisi çocuk olmak üzere en az dokuz kişinin öldüğünü aktarıldı.

Han Yunus’ta bir düğün salonuna da çok sayıda kişi sığınmış durumda.

Han Yunus’taki saldırılar gün içinde de devam etti. Hamas bağlantı Aksa Radyosu’nun haberine göre, son olarak bir eve düzenlenen hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu dört kişinin öldüğü, yaralananlar olduğu belirtildi.

YAZAR AKKAD DA ÖLENLER ARASINDA

Han Yunus’taki saldırılarda ölenler arasında, Filistinli yazar Abdullah Al Akkad da var. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Akkad, Han Yunus’un merkezindeki evine atılan bomba sebebiyle eşi ve çocuklarıyla birlikte vefat etti. İsrail’in Filistinlilerin “Gazze’nin güneyine göç etmesi” uyarısını reddeden Filistinli yazar, Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda, “Bugünden sonra yerinden edilme yok. Bedeli ne olursa olsun mahallelerinde kalma sözü veren binlerce Al-Shati ve Al-Jalaa kampı gençliğine selamlar. Onların sloganı Bugünden sonrası göç değil, cihat ve samimi bir niyet var” ifadelerini kullanmıştı.

‘HİÇ BU KADAR GADDARCA OLMAMIŞTI’

İsrail’in “Gazze’nin kuzeyini terk edin” ültimatomundan sonra Han Yunus’a göç ettiğini anlatan Rafat Al-Nakhala hayatında ilk kez böyle bir şiddet gördüğünü anlattı. Reuters’a konuşan Nakhala, “Yaşım 70’in üzerinde. Birçok savaşta hayatta kaldım. Böylesi hiç olmamıştı. Hiç bu kadar gaddarca olmamıştı. İnanç yok, vicdan yok. Sadece Allah’tan umudumuz var; herhangi bir Arap ülkesinden veya Müslüman ülkeden, dünyada kimseden değil” sözleriyle isyan etti.

NE OLMUŞTU?

Hamas’ın başını çektiği Filistinli grupların 7 Ekim cumartesi günü başlattığı Aksa Tufanı saldırılarında 1400’ü aşkın İsraillinin ölmesinin ardından, İsrail ordusu dünyanın en yoğun nüfuslu yerlerinden biri olan Gazze’yi aralıksız bombardımana tutmaya başladı.

Kara harekâtı planlayan İsrail’in Gazze’nin kuzeyinde yaşayan sivillere yaptığı “Bölgeye terk edin” çağrısı uluslararası kamuoyunda tepki çekerken, ABD Başkanı Joe Biden’ın Mısır üzerinden insani koridor açılmasını müzakere etmek için bölgeye gelmesinin bir gün öncesinde, Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’nden katliam haberi geldi. Hastanede en az 471 kişinin öldüğü açıklanırken, Gazze’de 7 Ekim’den bu yana öldürülenlerin sayısı 3 bin 800’e dayandı.

Biden’ın İsrail ziyaretinde açıkladığı bir anlaşma ile şimdi Gazze’nin güneyine, Mısır sınırındaki Refah kapısı üzerinden insani yardım gönderilmesi planlanıyor. Ancak İsrail hükümeti, kendi topraklarından insani yardım geçişi için rehinelerin bırakılmasını şart koştu. Gazze’de insani amaçlı ateşkesler sağlanmasını öngören karar tasarısı ise BM Güvenlik Konseyi’nde ABD tarafından veto edildi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version