Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazetecilere beraat kararının gerekçesi: Haber yapma niyetiyle hareket ettiler


ANKARA – Gazeteci Fırat Can Arslan ve Dilan Babat’ın beraat kararlarına dair gerekçeli kararda, gazetecilerin haber yapma niyetiyle hareket ettiği belirtildi. 

 

Federe Kurdistan Bölgesi’nin Silêmaniyê (Süleymaniye) MİT mensupları tarafından katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve gazeteci Nagihan Akarsel’in Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde 13 Ekim 2022’de yapılan cenaze törenini takip eden Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Fırat Can Arslan ve JINNEWS muhabiri Dilan Babat haber takibi sırasında gözaltına alındı. 

 

Her iki gazetecinin de “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla emniyet ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Gazeteciler hakkında daha sonra Konya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ve iddia makamının ceza talepli mütalaasına rağmen 5 Ekim’de sonuçlanan yargılamada mahkeme, suçlamanın yersiz olduğunu belirterek, her iki gazeteci hakkında da beraat kararı verdi. 

 

‘HABER NİYETİ İLE…’

 

Gerekçeli kararını da hazırlayan mahkeme, gazetecilerin jandarmaları hedef göstermekten ziyade yaşamını yitiren Akarsel’in cenazesinin haberini yapma niyeti ile hareket ettiğini belirtti. Gazetecilerin bu amaç ile hareket ettiklerini ifade eden mahkeme, bunun yanı sıra yüzleri görüntülere giren jandarmaların “terörle” mücadelede görev alıp almadıklarına dair bir bilgi ve evrakın da bulunmadığının bu nedenle hedef gösterme gibi bir kaygının olmadığının altını çizdi.

 

SAVCILIK İTİRAZ ETTİ

 

Ancak Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın daha önce gazetecilerin beraat kararının usul ve yasaya aykırı olduğunu ileri sürmesi nedeniyle, beraat kararı kesinleşmedi ve dosya üst mahkeme olan Konya Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşındı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version