Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazete çalışanı Bayram’ın duruşması 23 Ekim’de


RIHA – Tutuklu gazete çalışanı Hamdullah Bayram’ın duruşması 23 Ekim’de görülecek. Avukat Resul Temur, müvekkilinin yasal olarak basılan gazete ve dergi dağıtmakla suçlandığını söyledi. 

 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) 3 Ekim 2023 tarihinde yayınladığı “Eylül Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu”na göre 63 gazeteci, mesleki faaliyetlerinden kaynaklı cezaevinde tutuluyor. Bunlardan biride 20 Mart 2023 tarihinde Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında tutuklanan Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı Hamdullah Bayram. Mezopotamya Ajansı (MA) ve JINNEWS muhabiri 11 kişiyle birlikte hakkında soruşturma yürütülen ve tutuklanan Bayram, daha önce beraat ettiği dosyalarda yer alan suçlamalarla yeniden açılan dava kapsamında da yargılanıyor. 

 

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2018’de kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanı Bayram hakkında 23 Eylül 2020 tarihinde “örgüt üyesi olmak” ve “örgüte bilerek ve isteyerek yardım yataklık etmek” iddiasıyla dava açıldı. Benzer suçlamalar ile daha önce yargılanıp beraat eden Bayram, birçok kez gazete dağıtımı yaptığı esnada gözaltına alındı ve tehditlere maruz kaldı. 10 Kasım 2020 tarihinde Ankara’nın Çankaya ilçesinde Ahmetler Postanesi önünde gözaltına alınan Bayram, kendini polis olarak tanıtan kişiler tarafından “Sizi de gazetenize de biliyoruz. Sizi de, gazetenizi de, ajansınızı da yakacağız” sözleriyle tehdit edildi. Aynı gün “Polise mukavemet” gerekçesiyle hakkında işlem yapılıp tutanak tutulduktan sonra serbest kalan Bayram, kendisini “yakmakla” tehdit eden kişiler hakkında Emniyette suç duyurusunda bulunmasına rağmen her hangi bir soruşturma açılmadı. 

 

9 GAZETECİ İLK DURUŞMADA TAHLİYE OLDU

 

Mezopotamya Ajansı (MA) ve JINNEWS muhabiri 11 kişiyle birlikte hakkında soruşturma yürütülen ve hakkında yakalama kararı bulunan Bayram 16 Mart 2023 tarihinde Mersin kent merkezinde gözaltına alındı. Soruşturmanın yürütüldüğü Ankara’ya götürülen Bayram, 20 Mart 2023 tarihine tutuklanarak Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi’ne konuldu. Davaya dair 16 Mayıs tarihinde görülen ilk duruşmada benzer suçlamalar ile tutuklu yargılanan MA ve JINNEWS muhabiri 9 gazeteci tahliye olurken Bayram, gizli tanık K8Ç4B3L1T5’nin ifadeleri ve mahkemenin Riha’daki dosyada birleştirme yönünde değerlendirme yapacağı gerekçeleriyle tahliye edilmedi. 

 

DAVALARDA BİRLEŞME KARARI VERİLDİ

 

Bayram’ın Riha’da yargılandığı, 22 Haziran 2023 tarihinde görülen 14’üncü duruşmada tutuklu bulunduğu ve 12 gazetecinin yargılandığı dava ile birleşme kararı verildi. Birleşme sonrası 25 Eylül 2023 tarihinde Urfa 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada Bayram ve avukatı Resul Temur hazır bulundu. Duruşmada Bayram’ın tutukluluk halinin devamına karar verilirken, bir sonraki duruşmanın tarihi 23 Ekim 2023 olarak belirlendi. Bayram, bir sonraki duruşmanın yakın bir tarihe ertelenmesi dolayısıyla Sincan Cezaevi yerine Urfa 1 Nolu Cezaevi’ne götürüldü. Bayram’ın avukatı Temur, yarın görülecek dava duruşması öncesi davaların son durumuna dair Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmelerde bulundu.

 

SUÇ: YASAL OLARAK BASILAN GAZETE VE DERGİ DAĞITMA

 

Gazete dağıtımının engellenmesinin en ağır sansür biçimlerinden olduğunu belirten Temur, “Gazetecilerin yaptığı haberler veya çalıştıkları mecralardan dolayı tutuklanmaları gazetecilik faaliyetine ilişkin sansür uygulamasının en sert biçimlerindendir. Bu sansür biçimlerinden biri basılı gazetelerin dağıtımının engellenmesidir” dedi. Bayram’ın sansürün uygulandığının kanıtı olarak tutuklu yargılandığına dikkati çeken Temur, “Daha önce yasal olarak basımı yapılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin çalışanı olması ve bu gazetenin dağıtımını yaptığını belirten tanık beyanı sebebi ile hakkında Urfa ilinde yardım yataklık suçundan dava açılmıştı. Daha sonra Ankara ilinde yürütülen ve 10 gazetecinin tutuklu yargılandığı dosyada gizli tanık beyanı ile hakkında Demokratik Modernite dergisini dağıttığı iddiası ile örgüt üyeliği suçlamasından dava açılmıştır” diye belirtti.  

 

‘YARGILAMA HUKUKİ DEĞİL’

 

Ankara dosyasında 9 gazetecinin 16 Mayıs’ta ilk duruşmada tahliye edildiğini hatırlatan Temur, “Ancak Bayram’a ait dosya birleştirme kararı verilerek tutuklu olarak Urfa mahkemesine gönderilmiştir. Bayram hakkındaki tüm iddialar basın kanunu çerçevesinde yasal basımı ve dağıtımı yapılan gazetelere ilişkin iddialardır. Gazete bayilerinden, kitapçılardan rahatça aldığımız gazete ve dergileri dağıttığı iddiası ile tutuklu olarak yargılanması elbette hukuki olmayıp gazetecilik faaliyetlerinin engellenmesine yönelik çabalar olarak tanımlamak gerekiyor. Salt gizli tanık gazete dağıtım işini illegal faaliyet şeklinde tanımladığı için mahkemesinde aynı paralelde hareket etmesi hukuki değildir” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version