Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Floransa, tarihi merkezde kısa dönemli kiralamaları yasakladı: Airbnb’deki daireler 7 yılda 2 kat artmıştı

Floransa, tarihi merkezde kısa dönemli kiralamaları yasakladı: Airbnb'deki daireler 7 yılda 2 kat artmıştı


İtalya’nın en popüler turistik kentlerinden Floransa’da yerel sakinler için daha fazla ev açmaya yönelik son hamle olarak tarihi merkezde Airbnb gibi platformlarda yeni kısa süreli konut kiralamalarını yasaklandı. Pazartesi günü geç saatlerde Toskana şehri tarafından onaylanan kurallar, mevcut kısa süreli kiralamaların ev sahiplerine normal kiralamaya geçmeleri halinde üç yıllık vergi indirimi de sunuyor. Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella, İtalya’nın sağcı hükümetinin sektörü düzenlemeye yönelik planlarının hayal kırıklığı yaratması nedeniyle yerel olarak harekete geçmeye karar verdiklerini söyledi.

AIRBNB’DE LİSTELENEN DAİRELER 7 YILDA İKİ KATTAN FAZLA ARTTI

“2016 yılında Airbnb’de listelenen daire sayısı 6 binin biraz altındaydı, bugün ise neredeyse 14 bin 378” diyen muhalefetteki merkez sol Demokrat Parti’nin bir üyesi olan Belediye Başkanı Nardella, bu süre zarfında normal aylık konut kiralarının ortalama maliyetinin yüzde 42 arttığına dikkat çekti. Bu yıl ise fiyatların yüzde 15,1 oranında arttığını söyleyen Belediye Başkanı Nardella “Merkezde yaşayan 40 bin Floransalı kendilerini birdenbire apart otellerde yaşarken bulmaktan şikayetçi” dedi.

Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi İtalya’da da düşük maaşlar, emlak kıtlığı, kısa süreli tatil kiralamaları ve yüksek enflasyonun karışımı konut krizini körükledi, özellikle düşük gelirliler ve öğrenciler bu durumdan çok etkilendi.

FORZA ITALIA KARARA KARŞI ÇIKTI

İktidardaki sağ koalisyonun bir parçası olan Forza Italia partisinin bölge koordinatörü Marco Stellaise Floransa’nın hamlesine karşı idari mahkemeye başvuracaklarını söyledi. Turistik kiralama girişimcileri derneği Property Managers Italia’nın başkanı Lorenzo Fagnoni de kuralların “piyasa liberalizmine aykırı tamamen yanlış bir seçim” olduğunu savundu

MERKEZİ HÜKÜMET DE YENİ YASA TASARISI ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Basında yer alan haberlere göre merkezi hükümet, tarihi şehir merkezlerinde ve turist yoğunluğunun yüksek olduğu belediyelerde bulunan mülklerde en az iki gece kalınmasını zorunlu kılacak bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Buna göre turistlere kiralanan her konutun, kiralamaların izlenmesi ve düzenlenmesine yardımcı olmak için ulusal bir kimlik koduna ihtiyacı olacak. Buna uymayanlar 5 bin euro’ya kadar ceza alma riskiyle karşı karşıya kalacak. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version