Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan’dan İsrail ve Hamas’a itidal çağrısı: “Her türlü işgalin karşısında durmaya devam edeceğiz”


Filistin’de Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın bu sabah İsrail’e karşı başlattığı “Aksa Tufanı” adlı sürpriz operasyon İsrail’i kırmızı alarma geçirdi.

Ankara’dan ilk tepki gelecek bir ay içinde İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu’yu Türkiye’de ağırlamaya hazırlanan sonrasında da iade-i ziyarette de Mescid-i Aksa’da namaz kılmayı planlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi.

Partisinin olağan kongresinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlk kıblemiz Mescid-i Aksa’nın tarihi ve dini statüsünü aşındırmaya yönelik her türlü girişimin her türlü işgalin karşısında durmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak bu sabah İsrail’de meydana gelen hadiseler ışığında tüm tarafları itidalle hareket etmeye gerilimi daha da tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve dışişleri bakanlığı henüz bir açıklama yapmadı.

Kılıçdaroğlu: “Filistin halkının her zaman yanındayım, savaş olmasını asla istemeyiz”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise uluslararası kuruluşların Filistin halkının hakkının teslim edilmesi için devreye girme çağrısı yaptı.

VOA Türkçe’nin sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Filistin öteden beri hak arayan bir ülkedir. Filistin halkının her zaman yanındayım. Savaş olmasını asla istemeyiz. Demokratik ölçüler içerisinde uluslararası kuruluşların da devreye girerek hem barış sağlanması hem de Filistin halkının hakkının teslim edilmesi lazım” dedi.

Davutoğlu: Filistinli kardeşlerimizin haklı direnişini dün olduğu gibi bugün de destekliyorum”

Eski Dışişleri Bakanı ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise hükümetin İslam İşbirliği Teşkilatı’nı acil toplantıya davet etmesini talep etti.

Davutoğlu, “İsrail işgali altındaki topraklarda süregiden saldırılar ve yeni yerleşimler kurulması karşında İslam dünyası tarafından sahipsiz bırakılan Filistinli kardeşlerimizin haklı direnişini dün olduğu gibi bugün de destekliyorum. Kalıcı bir barış İsrail’in Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi, Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze’ye dönük tüm ambargoların kaldırılması ile mümkün olabilir. Türkiye vakit geçirmeden İslam İşbirliği Teşkilatı’nı acil toplantıya çağırmalı” dedi.

İstanbul’dan Filistin’e dua ve yürüyüşle destek eylemleri

Filistinlilere destek için İstanbul’da yapılacak eylemlerin ana merkezi Fatih Cami olacak.

İslami insani yardım örgütü İHH, İstanbulluları bu camide kılınacak ikindi namazı sonrası “Kudüs için duaya” çağırdı.

Milli Görüş geleneğinden gelen Anadolu Gençlik Derneği İstanbul Şubesi ise yaptığı paylaşımda, “Kassam Tugayları tarafından başlatılan ‘Kudüs Tufanı’ harekatına destek için fetih yürüyüşü gerçekleştirecektir” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version