Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Enternasyonalist gençler GGM’ye gönderildi


RIHA – Riha’da şiddet uygulanarak gözaltına alınan enternasyonalist gençler, Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi. 

 

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılarına karşı dün Riha’da yapılmak istenen açıklama sırasında şiddet uygulanarak polisler tarafından gözaltına alınan 15 enternasyonalist genç, Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) gönderildi. Yeşil Sol Parti’nin 15 Ekim’de Ankara’da yapılacak kongresine katılmak için gelen ve bir dizi ziyaret için Kurdistan’da bulunan enternasyonalist 15 genç ile HDP Gençlik Meclisi üyesi Livan Orman, Senem Eriş, Sadullah Bircan ve Mizgin Çiftçi, dünkü protestoda gözaltına alındı.  

 

‘POLİS ALTIN KOLYEMİ ÇALDI’

 

Gençler, ilk olarak merkez Haliliye ilçesinde bulunan Emin Çavuş Polis Merkezi Karakolu’na götürüldü. 3 saat ters kelepçe ile polis aracında bekletilen gençlerin, slogan atmaları üzerine darp edildiği öğrenildi. Gençler, bunun üzerine Bella Ciao (Çav bella) şarkısını seslendirdi. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Urfa Barosu üyesi avukatların girişimleri de sonuç vermedi ve ters kelepçe çıkarılmadı. Polis, gençlerin telefonlarını imajı almak için el koydu. 

 

Gençler, verdikleri ifadelerinde kendilerine şiddet uygulayan polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Gençlerden Ariel Castagnieri, altın kolyesinin kendisine saldıran polis tarafından çalındığını belirtti. Castagnieri’nin ifadesine giren avukat Ali Arslan, kamuya açık alanda polislerin görüntüsünü almanın yasak olmadığını belirterek, polisler hakkında soruşturma açılmasını istedi. 

 

Gençlerden Caroline Förster ise, kendisini darp eden polislerin kolunda bulunan şeker ölçüm cihazının kopartıldığını ve yaralandığını söyledi. 

 

GGM’YE GÖNDERİLDİLER

 

Gençler, karakoldaki işlemlerin ardından İl Güvenlik Şubesi’ne götürüldü. Şubede, “2911 sayılı kanuna muhalefet” iddiasıyla gençlerin ifadeleri alındı. Suçlamaları ret eden gençler, karakolda verdikleri ifadeyi tekrarlayarak kendilerine işkence uygulayan polislerden şikayetçi oldu. 15 genç, ifadelerinin ardından İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) gönderildi.  

 

GGM’ye gönderilen gençlerin isimleri şöyle: Ariel Castagnieri, Frederico Pastoris, Francesca Fabozzi, Luigi Botta, Lucia Troiani, Caroline Förster, Marin Nathan Gutierrez, Friederike Gilhaus, Kim Aileen Utsch, Thao My Nguyen, Fridolin Wagner, Laura Schölzel, Sarah Marisa Baecker, Marvin Brinkmann ve Taraneh Sanaei Parvar.

 

DİĞER KİŞİLER SERBEST

 

Gözaltına alınan Gençlik Meclis üyesi 4 genç ise, Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan sağlık kontrolü sonrası İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube’ye götürüldü. Söz konusu gençlerin de polis aracı içinde işkenceye maruz kaldığı öğrenildi. Vücutlarında morluk oluşan gençlerin, yeni bir darp raporu alma talebi karşılanmadı. Gençler, emniyet ifadesi sonrası hastaneden sağlık raporu aldırılmadan serbest bırakıldı. 

 

Öte yandan Xelfetî (Halfeti) ve Curnê Reş’te (Hilvan) gözaltına alınan 17 kişi, emniyet ifadeleri sonrası serbest bırakıldı. Xelfetî’de şiddet uygulanarak gözaltına alınanların telefon ile çektikleri videoların polisler tarafından zorla sildirildiği öğrenildi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version