Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Emekliler ‘sadaka’ istemiyor!


İZMİR – Hükümetin açıkladığı 5 bin TL’lik ikramiyeyi “sadaka” olarak nitelendiren emekliler, “insanca yaşama yetecek ücret ve demokratik düzende onurlu bir yaşam” istediklerini belirtti. 

 

Türkiye’de yaşanan derin ekonomik kriz, yaşamın her alanında etkisini sürdürüyor. Ekonomik krizin etkisini hisseden kesimlerden olan emekliler, yoksulluk ile boğuşuyor. En düşük emekli maaşı Ocak 2023’te 5 bin 500 TL, Temmuz öncesi ara dönemde ise 7 bin 500 TL’ye yükseltildi. Ancak bu artışlar daha açıklanmadan enflasyonun altında ezildi ve maaşlar açlık sınırının çok altında kaldı.

 

Emekliler zam beklerken, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bir defaya mahsus çalışmayan emeklilere 5 bin TL ikramiye verileceği açıklaması ise emeklilerin tepkisine neden oldu. Kasım ayının ilk yarısı itibariyle yatırılacak 5 bin TL’yi “sadaka” olarak nitelendiren emekliler, insanca yaşanacak bir maaş istediklerini söyledi.

 

‘DEMOKRATİK DÜZENE İHTİYAÇ VAR’

 

Emekli İrfan İnceboz (81) 5 bin TL’nin artan hayat pahalılığında bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi. İnceboz, “Her ay verilirse belki yaşamımız kolaylaşır. Çocuk kandırır gibi bizi kandırmaya çalışıyorlar. Ay sonu gelmeden para bitiyor. Çocuğuna, torununa bir şey alamıyorsun. İnsanda yaşama sevinci bırakmadılar. Paradan ziyade demokratik bir düzen istiyoruz. Bu iktidar gitmeden huzur gelmez” dedi.

 

EMEKLİLER ARASI AYRIMCILIK

 

Kemal Karataş (61) da iktidarın toplumda sadaka kültürü oluşturmaya çalıştığını ve verilecek 5 bin TL’nin de sadaka olduğunu söyledi. Diğer yandan da emeklilerin ikiye bölündüğünü kaydeden Karataş, “Verilecekse herkese verilmeli. Çalışan emekliler zaten mecbur olduğu için çalışıyor. Avrupa’da da sosyal yardımlar yapılıyor. Bu yardımların devlet başkanları ile ilgisi yok. Yardım yapılacaksa kurumsal olarak devlet tarafından yapılmalı. Yani bu yardımların Erdoğan’la bir ilgisi yok. Emeklilerin artık muhatap alınması gerekiyor” diye belirtti.

 

BİREYSEL DEĞİL TOPLUMSAL TEPKİ ÖNERİSİ 

 

Bir başka emekli Suzan Özcan (79) da bu yaklaşımı hak etmediklerini ifade etti. Bunu kabul etmeyeceklerini belirten Özcan, “Bugüne kadar verdiğimiz vergiye rağmen hizmet alamamak insanın zoruna gidiyor. Kimsenin bunu kabul etmemesi lazım. Bireysel tepki değil toplanıp Ankara’ya yürünmesi gerekiyor. Başka çare yok” ifadelerini kullandı.

 

Emeklilerin aldığı 7 bin 500 liranın diğer ülkelerde alınan sosyal yardım düzeyinde olduğunu kaydeden Özcan Çetintaş (58) ise şunları söyledi: “Maaş adı altında verilen sosyal yardımları yeterli olmadığına kanat getirdiler, ‘Sadaka verelim’ dediler. Biz ne sosyal yardım ne de sadaka istiyoruz. Biz insan onuruna yaraşır bir yaşam istiyoruz. 30 yıldan fazla prim yatırdık. Artık rahat etmek istiyoruz. Ne bu maaşı ne de bu 5 bin lirayı kabul etmiyoruz. Bu sadakayı da emeklilerin yüzde 30-40 alamayacak. Nereden bakarsanız bakın rezillik. Emekliler muhatap alınsın, toplu sözleşmede masada olalım ve örgütlenme hakkımız verilsin.”

 

‘İNSANCA YAŞANABİLİR ÜCRET İSTİYORUZ’

 

Mehmet Düşünceli (67) ise “Verilen bu sadaka emekliyle alay etmektir. Biz 7 bin 500 liraya yaşıyorsak, 5 bin lirayı almadan da yaşayabiliriz. Emeklilerle alay etmesinler. Bize düzenli insanca yaşanabilir bir ücret versinler. Bunun haricinde kabul edeceğimiz bir şey yok” diye konuştu.  

 

MA / Delal Akyüz

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version