Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Diyarbakır’da savaş karşıtı açıklama ve VOA röportajına polis engeli


Diyarbakır’da Valiliğin yasak kararına rağmen savaş karşıtı açıklama yapmak isteyen sendika ve meslek odalarının üyelerine polis izin vermedi. Polis gazetecilerin görüntü almasına da kalkanlarla engel oldu.

Eğitim-Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eş Başkanı Zülküf Güneş, VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladığı sırada, bir grup polisin engeliyle karşılaştı. VOA Türkçe ekibiyle Güneş’in arasına giren polisler röportajın tamamlanmasına izin vermedi.

Sendika, meslek örgütü ve derneklerin oluşturduğu ‘Amed Emek ve Demokrasi Platformu’ “Savaşlar Öldürür, Barış Yaşatır” başlığıyla bir basın açıklaması yapmak istedi. Ancak Valilik kent genelinde bir günlük eylem ve etkinlik yasağı kararı alınca, eyleme izin verilmedi. Yasağa gerekçe olarak açıklamaların Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarına ilişkin olması gösterildi.

Eylemciler yasak kararına ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınır ötesi operasyonları aleyhine yapılacak her türlü eylem ve etkinliğin bir gün boyunca yasaklandığını bildiren valiliğin açıklamasında şu bilgiler yer aldı: “PKK/KCK terör örgütüne müzahir yayın organları ve internet sitelerinden yapılan provokatif paylaşımlar ile “Ülkemizin sınır ötesinde terörle mücadele kapsamında yürüttüğü operasyonlar aleyhinde ayrıştırıcı ve yanıltıcı kamuoyu oluşturmak amacıyla çağrılar yapılarak” kamu düzeninin bozulmasının hedeflendiği Devletimizin yurt içi ve yurt dışında yürütmekte olduğu başarılı operasyonlara karşı misilleme yapmak ve varlığını göstermek amacıyla terör örgütü tarafından eylem/etkinlik için seçilebileceği öngörülmüştür.”

Yasak kararı nedeniyle eylemler izin vermeyen polis, grubu ablukaya aldı. Polis gazetecilerin görüntü almasını da kalkanlarla engelledi. Yapılan müzakerelere rağmen açıklamaya izin verilmedi. Hareket etmelerine izin verilmeyen gruptakilerin, teker teker dağılmalarına müsaade edildi.

Yasak hakkında suç duyurusu

Daha sonra Eğitim-Sen şubesinde bir araya gelen protestocular, VOA Türkçe’ye yaptıkları açıklamada, valiliğin yasak kararı hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Amaçlarının sadece dünyada süren çatışmalara dikkat çekmek olduğunu söyleyen protestocular, önümüzdeki günlerde yeniden açıklama yapacaklarını ifade etti.

Exit mobile version