Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DBP ve DTK’den Türkiye’nin saldırılarına karşı uluslararası güçlere çağrı


AMED– Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılarına ilişkin açıklama yapan DTK ve DBP, insanlık suçu olarak nitelendirdiği saldırılara karşı uluslararası güçleri sorumluluk almaya çağırdı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Ankara’da İçişleri Bakanlığı’na dönük eylem sonrası Kuzey ve Doğu Suriye’yi hedef alması ardından bölgeye saldırılar yoğunlaştı.

Saldırılara ilişkin yazılı açıklama yapan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) saldırıları kınadı.

‘KOBANÊ RUHUYLA KAZANIMLAR KORUNACAK’

DTK tarafından yapılan açıklamada, “Türk devleti kendi eliyle yarattığı çatışmaları sınıra yayarak, gerekçeler yaratma arayışında. Ankara’da gerçekleşen eylemi Rojava yönetimi ile bağdaştırarak, işgal alanlarını genişlemek istiyor. Bunun örneği de Efrîn’dir. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Irak’a yaptığı ziyaret sonrası Irak Hükümeti’nin saldırılara dair yaptığı açıklamalar kulak ardı ediliyor. Fidan’ın yaptığı açıklama ile amaçlananın Kürt kazanımları olduğu görülüyor. AKP’ye yakın kimi gazetecilerin Musul ile Kobanê arasında bulunan alanın işgaline dönük değerlendirmeleri bunu gösteriyor. TSK bugün işgal saldırılarını devreye sokarak hastane, elektrik tesisleri, baraj ve köyleri bombaladı. Faşist rejim yıllardır Rojava’da eşit ve özgür bir şekilde yaşayan halklara saldırıyor.  Kürt halkı kazanımlarına karşı gerçekleştirilen saldırılara boyun eğmeyecek, geri adım atmayacak. Bir kez daha en güçlü şekilde tarihte yerini alacak ve her alanda büyük direnişini gösterecek. Kobanê ruhu ile DAİŞ ve onun ortaklarına karşı kazanımlarını koruyacak” denildi.

KURDİSTAN’DAKİ KURUMLAR VE PARTİLERE ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere uluslararası güçlere çağrı yapılan açıklamada, “Kürt düşmanlığı barındıran uluslararası hukuka aykırı saldırılara karşı sorumluluğunuzu yerine getirin. Bir kez daha belirtiyoruz ki demokratik güçler ve Kurdistan’ın bütün parti ve kuruluşları Kürtlerin kazanımlarına karşı gerçekleştirilen bu saldırılara karşı güçlü bir tavır göstermeleri gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

‘TSK İŞGAL PLANINI DEVREYE KOYUYOR’

DBP tarafından yapılan açıklamada ise, “Türk devleti kendi elleriyle yarattığı iç savaş koşullarını sınır ötesine taşımak için yeni bahanelere sığınmaktadır. Ankara’da gerçekleşen olayı Rojava yönetiminden gelen açıklamaya rağmen Rojava’ya bağlamaya çalışmak, işgal alanını genişletme çabasının tezahürüdür. Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Başur ziyaretleri sonrası gerçekleşen saldırılara dair Irak hükümetinin yaptığı açıklamalar da görmezden gelinmeye çalışılmaktadır. Zira her mevziyi meşru hedef görmekten bahsederken işgal alanının genişletileceğinin nüveleri verilmektedir. Hatta AKP’ye yakın bazı gazetecilerin Musul ve Kobani arasının tamamının işgal edilmesine dair bildirdiği görüşler de buna işaret etmektedir. TSK bugün işgal planını devreye sokarak Rojava’da hastaneleri, elektrik tesislerini, barajları, şehirleri ve köyleri bombalamaktadır” denildi.

ULUSLARARASI KURUMLARA ÇAĞRI

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Türk devleti Dehakvari bir kana susamışlıkla halkların özgürce yaşadığı Rojava topraklarına yeni bir saldırı planlamakta, yeni bir vahşet planı kurmaktadır. Ancak Kürt halkı bugüne kadar zulme karşı gösterdiği mücadeleyi bu kana susamışlığa karşı göstermekten imtina etmeyecektir. Kürt halkı büyük mücadelesini her alanda göstermek için tarihte yerini yine sağlam şekilde alacaktır. Uluslararası hukuku hiçe sayan ve Kürt düşmanlığı üzerinden gelişen bu saldırılara karşı başta BM olmak üzere uluslararası güçleri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Kürt halkının kazanımlarına yönelik bu saldırılara karşı demokrasi güçlerini, tüm Kürdistanî parti ve kurumları kararlı bir tutum alması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version