Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çocuğa istismarda bulunan faile 18 yıl hapis cezası


İZMİR – İzmir’de çocuklarına cinsel tacizde bulunan O.T.’ye, sadece 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi. 

 

İzmir’de O.T. isimli erkeğin 2 çocuğuna karşı yaptığı cinsel taciz olayıyla ilgili açılan davanın karar duruşması, İzmir 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. “Cinsel saldırı”, “Çocuğun cinsel istismarı” ve “Zincirleme biçimde çocukların cinsel istismarı” suçlamalarıyla yargılanan fail O.T. ve avukatının yani sıra çocukların annesi ve avukatları da duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı, kadın örgütleri temsilcileri de takip etti. 

 

Duruşmada esas hakkında konuşan çocukların avukatları, savcının mütalaasında katılmadıkları hususlar olduğunu vurguladı. Savcının mütalaasında suçun nitelikli yönünü görmezden geldiğini belirten avukatlar, “Özellikle nitelikli hal olarak değerlendirilmesi bakımından çocuk tüm ayrıntıları anlatıyor. Çocuğun bu durumunun suçu nitelikli hal olarak yorumlamaktan başka bir durumu yok. Bu nedenle nitelikli suç olarak cezalandırılması gerekir. Yine savcının büyük çocuk bakımından beraat istemesine de katılmıyoruz. Savcının beraat gerektiren nedenine bakınca çocuğa ‘neden şimdi konuştun’ diye soruyor. 5-6 yaşındaki çocuğun kendine yapılanı anlamasını, yorumlamasını ve şikayet etmesini bekliyor. Çocuğun o zaman susmasını ‘neden şimdi’ diyerek bertaraf edemeyiz. Sanığın küçük kız bakımından nitelikli zincirleme suç olarak görülmesini, büyük kız bakımından da yine zincirleme suç hükümleri uygulanarak en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz” diye belirtti. 

 

Ardından konuşan fail O.T. ve avukatı, beraat talebinde bulundu. 

 

18 YIL CEZA HAPİS CEZASI VERİLDİ 

 

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, O.T.’nin küçük kız bakımından “Çocuğun cinsel istismarı” suçlamasıyla 10 yıl ceza verdi. Artırıma giden heyet, sanığın yakınlık derecesi bakımından cezayı 15 yıla, olayın zincirleme şekilde olması bakımından ise 18 yıl 9 aya çıkardı. Heyet, büyük kız yönünden yöneltilen “Cinsel saldırı” ve “Zincirleme biçimde çocukların cinsel istismarı” suçlamalarının ise delil yetersizliğinden beraat kararı verdi. 

 

DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA

 

Davanın ardından adliye önünde yapılan açıklamada konuşan İzmir Kadın Meclisi Üyesi Tülin Osmanoğlu, “Bugün kısmen de olsa istismarcı baba ceza aldı. Kısmen diyoruz, çünkü büyük kızına yaptığı istismardan dolayı beraat aldı. Sebebi ise kızın o yaşta neden sustuğuydu. Buradan sesleniyoruz, susmayın, korkmayın ve şikayetçi olun. Bu davanın emsal olmasını istiyoruz” diye konuştu. 

AVUKAT YANIK: CEZA YETERSİZ

Çocukların avukatlarından Merter Yanık ise dosyanın toplumun kanayan yaralarından birisi olduğunu belirterek, “Küçük kız yönünden verilen kararı yetersiz buluyoruz. Mahkeme cezayı ‘niteliksiz hal’den tayin etti. Bu da 10 yıl temele tekabül ediyor. Ancak nitelikli hal gözetilerek ceza, 18 yıl temelden ve öz babası olması nedeniyle 1/2  ve zincirleme nedeniyle ise 1/4 artırım eklemlenerek 30 yılın üzerinde ceza tayin edilmeliydi. Tabi ki, istinaf yoluna başvuracağız ve itiraz edeceğiz” diye konuştu. Bir diğer elde, büyük kız yönünden verilen beraat kararının ise kabul edilemez olduğunu dile getiren Yanık, “O noktada itiraz edeceğiz” dedi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version