Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BM Genel Komiseri Lazzarini ‘Gazze’yi yazdı: Tarih hepimizi yargılayacak

BM Genel Komiseri Lazzarini ‘Gazze’yi yazdı: Tarih hepimizi yargılayacak


ERSAN KIRLI | TR724 HABER

Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, The Guardian’a yazdığı makalede “Gazze’de ateşkes olmazsa tarih hepimizi yargılayacak.” dedi.

Yazısında “kadınlar, çocuklar ve yaşlılar öldürülüyor, hastaneler ve okullar bombalanıyor ve hiç kimsenin canı bağışlanmıyor” ifadesini kullanan Lazzarini, başında olduğu ajansın da çoğu aileleriyle birlikte evlerindeyken öldürülen 35 çalışanını kaybettiğini duyurdu.

BM Komiseri, Gazze’de hiç kimsenin, hiçbir yerde güvende olmadığını vurguladı: “IDF (İsrail Savunma Güçleri) kuzeyi bombalarken Gazze’deki Filistinlileri şeridin güney kısmına geçmeleri konusunda uyarıyor; ancak saldırılar güneyde de devam ediyor. Gazze’de güvenli hiçbir yer yok.”

Yaklaşık 600 bin kişinin 150 okul ve diğer UNRWA binalarında zor şartlarda barınmaya çalıştığını kaydeden komiser, BM Ajansına ait binaların da güvenli olmadığını ve bombalandığını söyledi: “Aralarında okul ve depoların da bulunduğu 40 UNRWA binası saldırılar nedeniyle hasar gördü. İçlerinde barınan çok sayıda sivil trajik bir şekilde hayatını kaybetti.”

‘Açık hava hapishanesi idi, artık bir toplu mezar’

Lazzarini, Guardian’daki yazısında ayrıca şunları anlattı: “Gazze son 15 yıldır 365 km2’lik bir alanda 2,2 milyon insanı boğan hava, deniz ve kara ablukasıyla büyük bir açık hava hapishanesi olarak tanımlanıyor. Gençlerin çoğu Gazze’den hiç ayrılmadı. Bugün bu hapishane savaş, kuşatma ve yoksunluk arasında sıkışıp kalmış bir halkın mezarlığı haline geliyor.”

“Siviller – nerede olurlarsa olsunlar – eşit şekilde korunmalıdır. Gazze’deki siviller bu savaşı seçmedi. Zulmün ardından daha fazla zulüm gelmemelidir. Savaş suçlarına verilecek yanıt daha fazla savaş suçu olmamalıdır. Uluslararası hukukun çerçevesi bu konuda çok net ve köklüdür.”

“Gelecek nesiller, bu insanlık trajedisini sosyal medya ve haber kanalları üzerinden izlediğimizi bilecek. Bilmiyorduk diyemeyeceğiz. Tarih, dünyanın neden kararlı bir şekilde hareket etme ve yeryüzündeki bu cehennemi durdurma cesaretine sahip olmadığını soracak.”

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version