Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Blinken- Fidan görüşmesi: ‘Eylemlerimizi koordine etmeyi ve çatışmayı azaltmayı görüştük’

Blinken- Fidan görüşmesi: 'Eylemlerimizi koordine etmeyi ve çatışmayı azaltmayı görüştük'


Ankara’da İçişleri Bakanlığı Emniyet genel Müdürlüğü’ne yönelik bombalı saldırı gerekçesiyle Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Suriye’nin Rojava bölgesindeki saldırılarını artırdığı dönemde ve ABD’nin Suriye’de Türkiye’ye ait SİHA’yı düşürdüğünü açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile dün akşam (6 Ekim) telefon görüşmesi yaptı.

FİDAN, ABD’NİN YPG İLE BERABER ÇALIŞMAKTAN VAZGEÇMESİNİ İSTEDİ

Bakanlıktan yapılan bilgilendirmede “Fidan mevkidaşı Blinken ile görüşmesinde bir müttefik olarak ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütü YPG’yle beraber çalışmaktan vazgeçmesi gerektiğini kuvvetli ifadelerle muhatabı Blinken’ın dikkatine getirmiş, Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki terörle mücadele operasyonlarının kararlı bir şekilde devam edeceğini kaydetmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Görüşmeye ilişkin bilgilendirmede “Türkiye’nin bölgede devam etmekte olan operasyonları çerçevesinde, Irak ve Suriye’de bulunan Amerikan güçleriyle aramızdaki çatışmasızlık mekanizması da gündeme gelmiş, bir SİHA’mızın düşürülmesi bağlamında söz konusu mekanizmanın terörle mücadelemize engel teşkil etmeyecek şekilde etkin çalıştırılması konusunda mutabakata varılmıştır” dendi.

ABD DIŞİŞLERİ KOORDİNASYON VE ÇATIŞMA AZALTMA VURGUSU YAPTI

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise Blinken’in görüşmede Washington ve Ankara’nın faaliyetlerini “koordine etmeleri ve çatışmayı azaltmaları” gerektiğini vurguladığını söyledi. Açıklamada, Blinken’ın, “ABD ve Türkiye’nin terörle mücadele hedefinin ortak” olduğunu belirtilirken Blinken’ın “Terör tehdidi, Suriye, Irak ya da başka nerede olursa olsun ABD, Türkiye ve müttefiklerimizin güvenliğini tehdit ediyor” ifadelerine yer verildi. Blinken sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada da “Dışişleri Bakanı Fidan’la konuştuk. Ortak hedefimiz olan terör tehdidini bertaraf etmek için faaliyetlerimizi koordine etmeyi ve çatışma ihtimalini azaltmayı görüştük” ifadelerini kullandı.

Fidan- Blinken görüşmesinin ardından Türkiye, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt hedeflerine gece boyunca yeni saldırılar yaptığını açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Ankara’daki canlı bomba saldırısını düzenleyen kişilerin “Suriye’den geldiğini” söyleyip “Irak ve Suriye’de PKK/YPG’ye ait olan bütün tesisler bundan sonra topyekûn meşru hedeftir” ifadelerini kullanmasının ardından, Türkiye iki ülkede de sınır ötesi hava saldırıları düzenlemişti. Suriye’nin Haseke ve Qamişlo bölgelerinde dün saldırılar düzenlendiği sırada ise Türkiye’ye ait bir SİHA’nın, Haseke’de ABD tarafından düşürüldüğü iddia edildi. Bu iddiaya saatler sonra ismi açıklanmayan ABD’li yetkililerden teyit geldi. Sonrasında ise Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder bir basın toplantısı düzenleyerek SİHA’yı kendilerinin düşürdüğünü resmen teyit etti.

Ryder, Haseke’de Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte asker bulundurdukları üsse yaklaşan SİHA’lar nedeniyle Türk mevkidaşlarının uyarıldığını, bir SİHA’nın ise bölgeye geri dönmesi ve ABD askerlerine 500 metre kadar yaklaşması sonrasında bir F-16 savaş jeti tarafından düşürüldüğünü açıkladı. Ryder olayı “üzücü” olarak nitelerken, iki ülkenin savunma bakanları konuyu telefonda da görüştü. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version