Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Belçika polisi, terör saldırganına ‘güvenlik’ gerekçesiyle müdahale etmemiş

Belçika polisi, terör saldırganına ‘güvenlik’ gerekçesiyle müdahale etmemiş

Brüksel’de pazartesi akşamı gerçekleştirdiği terör eylemiyle iki İsveç vatandaşını öldüren Abdessalem Lassoued’in saldırıdan birkaç saat sonra polis ekiplerince görüldüğü, iki polisin müdahalesine izin verilmediği ortaya çıktı.

Belçika gazetesi Sudinfo’nun iddiasına göre; Pazartesi gecesi Brüksel’de meydana gelen terör saldırısının zanlısı Abdessalem Lassoued, saldırıdan sadece bir buçuk saat sonra Brüksel’de görüldü, ancak polis saldırgana müdahale etmedi.

Belçika İçişleri Bakanı Annelies Verlinden iddiaları doğrularken kararın polis memurlarının güvenliği için alındığını, teröristi yakalamak için çok az sayıda oldukları endişesiyle o anda müdahale etmeme kararı verildiğini ifade etti.

Saldırıdan sadece bir buçuk saat sonra terör şüphelisinin Sainctelette Meydanı’nda iki polis tarafından tespit edildiği, polislere sadece iki kişi olmaları sebebiyle müdahale izni verilmediği iddialarına ilişkin Bakan Verlinden; “Bu müdahalenin operasyonel yönetimi, o anki koşullara dayanarak müdahaleye izin vermemeye karar vermiştir. İlk olarak, olaya karışan polis memurlarının güvenliği için. O sırada şüpheliyi durdurabileceklerine dair bir garanti de yoktu.” dedi. Verlinden ayrıca “Polis güçlerimize güvenim tamdır. Operasyonel liderlik, şüphelinin durdurulabilmesini sağlamak için doğru kararları almıştır.” diye ekledi.

İçişleri bakanı parlamentoda yaptığı açıklamada şüphelinin scooter ile dolaştığını ve hareketli olduğunu, iki polis memurunun fark edilmeden hedefi takip etmesinin çok mümkün olamayacağının hesaba katılmış olabileceğini ifade etti. “Sonuçta, birini durdurmak istiyorsanız dikkatli olmalısınız. Bunun için çok iyi hazırlık yapılmalı ve polisin güvenliğini sağlamak için bölge kordon altına alınmalı.” dedi.

Müdahale edilmemesinin ardından terörist bölgeden kaçmayı başarmış salı sabah saatlerinde Schaarbeek’te (Brussels) bir kafede vurularak öldürülmüştü.

Saldırgan Belçika güvenlik güçlerince biliniyordu

45 yaşındaki Tunuslu saldırgan, terör eyleminden önce de Belçika güvenlik güçlerince biliniyordu. 2019’da mülteci başvurusu yapan şahsın başvurusu 2020’de reddedilmişti ve Belçika’da illegal bir şekilde kalmaktaydı.

Saldırının ardından Belçika Adalet Bakanı Van Quickenborne, “Şüpheli, Belçika güvenlik birimleri tarafından şüpheli eylemler, insan kaçakçılığı, ülkede yasadışı ikamet ve devlet güvenliğine tehdit oluşturmakla bağlantılı olarak biliniyordu” açıklamasını yapmıştı.  Van Quickenborne ayrıca şüphelinin Belçika’nın OCAD terör şüphelileri listesinde yer almadığını ve Belçikalı yetkililerin şüphelinin radikalleştiğine dair herhangi bir bulguya rastlamadıklarını söyledi.

2023 yılı başlarında şüphelinin Kempen Bölgesi’ndeki sığınma merkezinde ikamet eden bir kişiyi sosyal medya üzerinden tehdit ettiğine dair raporların olduğu, tehdit edilen kişinin Abdessalem Lassoued’in Tunus’ta terör suçlarından hüküm giydiğini iddia ettiği ancak bu iddianın doğru olmadığı fakat saldırganın Tunus’ta başka suçlardan hüküm giydiğinin doğğrulandığı da ifade ediliyor.

Fransa’da bir kişi saldırıyla ilişkili olarak tutuklandı

Fransa’nın Nantes şehrinde polis Pazartesi akşamı yaşanan terör saldırısıyla ilgili soruşturma kapsamında bir kişiyi tutukladı.Tutuklunun, saldırgandan terör eyleminden dakikalar önce bir video mesajı aldığı bildirildi. Turuklanan şahsın da saldırgan gibi Tunus vatandaşı olduğu aktarıldı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version