Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa’da ırkçılık artıyor, Avusturya ve Almanya başı çekiyor

Avrupa’da ırkçılık artıyor, Avusturya ve Almanya başı çekiyor


ERSAN KIRLI | BRÜKSEL TR724

Avrupa Birliği (AB) tarafından çarşamba günü yayınlanan ‘Being Black in the EU’ (AB’de Siyah Olmak)başlıklı rapor, siyahilere yönelik ırkçılığın Avrupa ülkelerinde artışta olduğunu, siyahilerin en çok Almanya ve Avusturya’da ırkçılığa ve ayrımcılığa maruz kaldığını ortaya koydu. 

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın (FRA), 13 AB üyesi ülkede (Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Polonya, Portekiz, İspanya ve İsveç) birinci ve ikinci nesil siyah göçmenler arasında yapmış olduğu anket çalışmasında siyahilere yönelik ırkçılığın zirveye ulaştığı ifade edildi. Anket çalışmasına katılan yaklaşık 6 bin 750 kişinin üçte biri son bir yılda ırkçılığa maruz kaldığını iddia ederken bu oranın 6 yıl önceye göre yüzde 10 gibi ciddi bir artış gösterdiği bildirildi.

Rapora göre Almanya ve Avusturya siyahilerin en çok ırkçılığa maruz kaldığı ülkeler olurkan, Almanya’da ankete katılan her üç kişiden yaklaşık ikisi (yüzde 65) son 12 ayda ırkçılığa maruz kaldığını ifade ediyor. Yapılan daha önceki çalışmada Almanya’da bu oranın yüzde 33 olması ülkede siyahi karşıtı ırkçılığın korkunç seviyede arttığını ve neredeyse iki katına  çıktığını gösteriyor. Almanya’da son 5 yıllık süre içinde ırkçılığa maruz kaldığını ifade eden siyahilerin oranı ise yüzde 76. 

PORTEKİZ, POLONYA, İSVEÇ FARKI

AB Temel Haklar Ajansı’nın raporuna göre Almanya ve Avusturya’dan sonra siyahi karşıtı ırkçılığın en çok yaşandığı ülke Finlandiya olurken en az ırkçılığa maruz kalınan ülkeler ise Portekiz, Polonya ve İsveç oldu. 

Irkçılığa en çok maruz kalan kitlenin, genç kadınlar, eğitimli insanlar ve dini kıyafet giyen kişiler olduğu belirtilirken insanların özellikle ev ve iş bulma sürecinde ten renkleri sebebiyle ayrımcılığa uğradığına dikkat çekiliyor. 

FRA direktörü Michael O’Flaherty, hazırlanan raporda “İş başvurusunda bulunduğunuzu ama asla geri dönüş alamadığınızı düşünün. Aileniz için bir ev aradığınızı ama asla başarılı olamadığınızı düşünün. Sizi derinden travmatize eden taciz veya şiddete maruz kaldığınızı hayal edin” notunu düştü. 

Raporda ırkçılığın ten rengi nedeniyle birçok insanın tecrübe ettiği AB gerçeği olduğu ifade edilirken pek çok ırkçılık vakasının görünür olmadığına ve fark edilmediğine dikkat çekildi. 

O’Flaherty, raporun ortaya koyduğu verilerin şok edici ve utanç verici olduğunu dile getirirken “ırkçılığın Avrupa’da yeri yoktur. Bu bulgular, eşitlik ve kapsayıcılık konusunda harekete geçilmesi için bir uyandırma çağrısı olmalıdır” dedi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version