Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Annesinden haksız hapis isyanı: Tokatlı olsaydı teşekkür ederlerdi


İSTANBUL – İtfaiye bildirdiği orman yangınının faili kabul edilerek ceza verilen Yakup Akman’ın annesi Fince Akman, “Kürt olduğu için ceza aldı. Tokatlı olsaydı ‘Bize telefon ettin. Teşekkür ederim’ derlerdi” diye kaydetti. 

 

İstanbul Pendik’teki Aydos Ormanı’nda 19 Eylül 2019’da çıkan yangını itfaiye ve polise haber vermesine rağmen fail olarak tutuklanan Yakup Akman, yargılama sonucunda “örgüt talimatıyla yangın çıkardığı” ve “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet ile 25 yıl hapse mahkum edildi. Akman’ın, figüran olarak rol aldığı dizi setinde çekilmiş oyuncak silahlı fotoğrafı dahi suç delili olarak kabul edildi. Yakup Akman’ın annesi Fince Akman, oğluna verilen cezaya isyan etti.

 

Fince Akman, daha önce cezaevindeki yakınları için “Adalet Nöbeti” eylemi gerçekleştiren kadınlardan biri. Hak ihlallerinin sona ermesi ve hasta tutukluların serbest bırakılması için günlerce eyleme katılan ve polis şiddetine maruz kalan Fince Akman, söz konusu Kürtler olunca hak ve hukukun ortadan kalktığını ifade etti. 

 

Orman yakan bir insanın, yangının söndürülmesi için itfaiyeye aramayacağını söyleyen anne, mahkeme heyetinin duruşmalardaki yaklaşımını “Duruşmada bize değil, önlerine bakıyorlar, dinlemiyorlardı. Yakup ve avukat konuştuğu zaman dinlemek istemiyorlardı. Onlar da oğlumun alakası olmadığını biliyor. ‘PKK ormanlarımızı yaktı’ demek için serbest bırakmadılar. Hâkimin önündeki dosyanın Yakup’un dosyası olduğundan bile şüpheliydik” sözleriyle dile getirdi. 

 

‘TEŞEKKÜR EDERLERDİ’

 

Anne Akman, oğluna bu cezanın sadece kimliğinden dolayı verildiğini belirterek şunları söyledi: “Karadenizli, Tokatlı olsaydı, ‘Bize telefon ettin. Teşekkür ederim’ derlerdi. Kürt olmasaydı hiçbir ceza kesilmezdi. Bunu biz de biliyoruz, devlette.” 

 

Devletin, Kürtleri kendine “düşman” yaptığını söyleyen Akman, “Bir şey yapmayan birine müebbet verirlerse, bu çocuk cezaevinden çıkarsa devleti ne kadar sevecek? Onlar elleriyle kendilerine düşman yaratıyor. Dağa çıkanların da suçlusu onlar. Şiddet uygulayıp köyleri, hayvanları, evleri yaktılar. Bunların hepsi devlet eliyle oldu. Kürtleri sevmiyorlar, bitirmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

 

“Madem o çocukları ömürlerini baharlarında zindanlara atıyorlar, bizi de atsınlar” diyen Akman, “Annelerin görevi çocuklarına sahip çıkmaktır. Evde oturup ağlamak bize fayda vermiyor. O bizi kurtarmaz, direniş kurtarır” ifadelerini kullandı.

  

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version