Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKPM Václav Havel İnsan Hakları Ödülü Osman Kavala’ya verildi

Osman Kavala, Václav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne aday gösterildi

ENSAR NUR | TR724 HABER

2013 yılından beri her yıl Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından Çek devlet adamı Václav Havel’in (1936-2011) onuruna verilen ve Avrupa ve ötesinde insan haklarının savunulmasına yönelik üstün sivil toplum faaliyetlerini ödüllendiren Václav Havel İnsan Hakları Ödülü’nün 2023’teki sahibi ünlü iş adamı Osman Kavala oldu. Ödül sahibi ayrıca 60 bin euro ile mükafatlandırılıyor.

Ödülü Osman Kavala adına eşi Ayşe Buğra Kavala aldı. Ödül 10 yıllık tarihinde ikinci kez bir Türkiye vatandaşına layık görüldü. YARSAV eski Başkanı Murat Aslan 2017 yılında AKPM tarafından ödülün sahibi olarak belirlenmişti.

Bugün başlayan AKPM 2023 sonbahar oturumunda Kavala’ya özel bir oturum da yapılacak. Türkiye’ye bir kez daha AİHM kararını uygulaması ve Kavala’yı serbest bırakması gerektiği hatırlatılacak.

KAVALA AİHM KARARINA RAĞMEN SERBEST BIRAKILMADI

1990’ların başından bu yana çok sayıda sivil toplum kuruluşunu destekleyen Osman Kavala, Gezi Parkı protestolarıyla bağlantılı olduğu iddiasıyla Ekim 2017’de tutuklanmıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Kavala’nın tutukluluğunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğine hükmettiği ve derhal serbest bırakılması çağrısında bulunduğu 2019 tarihli kararına rağmen, Kavala 2017’den beri tutuklu ve Nisan 2022’de ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Temmuz 2022’de Strazburg Mahkemesi Büyük Dairesi, Türkiye’nin Kavala’yı serbest bırakmayarak Sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini teyit etmiş ve Kavala’ya karşı uygulanan tedbirlerin Kavala’yı susturmayı ve diğer insan hakları savunucularını caydırmayı amaçladığına hükmetmişti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden ihracıyla sonuçlanabilecek ihlal prosedürünün ilk adımlarını atmıştı.

VÁCLAV HAVEL İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ NEDİR?

Panelin seçimini açıklayan AKPM Başkanı, temel özgürlükleri ve insan haklarını korumak ve geliştirmek için bazen hayatları pahasına direnen tüm insan hakları savunucularına saygılarını iletti.

Ödülün 2023’teki sahibi, AKPM’nin 9 Ekim’de Strazburg’da yapılacak Sonbahar genel kurulunun açılışında açıklanacak.

Václav Havel İnsan Hakları Ödülü Avrupa’da ve dünyada insan haklarının savunulması için yürütülen eylemleri takdir etmek için her yıl AKPM tarafından Václav Havel Kütüphanesi ve Charta 77 Vakfı ile ortaklaşa veriliyor. Ödül 60 bin Avro, bir plaket ve bir diplomadan oluşuyor.

Ödül, oyun yazarı, 1989 Kadife Devrimi’nin mimarı, Çekoslovakya ve Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanı ve despotizme karşı muhalefetin kalıcı sembolü olan Václav Havel’in anısına veriliyor.

Ödül, kuruluşundan bu yana sırasıyla;

Vladimir Kara-Murza (2022),
Maria Kalesnikova (2021),
Loujain Alhathloul (2020),
İlham Tohti ve İnsan Hakları için Gençlik Girişimi (2019),
Oyub Titiev (2018),
YARSAV eski başkanı Murat Arslan (2017),
Nadia Murad (2016),
Ludmilla Alexeeva (2015),
Anar Mammadli (2014) ve
Ales Bialiatski’ye (2013) verildi.

2017’DE MURAT ARSLAN’A VERİLMİŞTİ

Ödül 2017 yılında, eski YARSAV başkanı Murat Arslan’a verilmiş; Ankara karara tepki göstererek Avrupa Konseyi bütçesine katkısını azaltmıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version