Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Akkuyu Nükleer Santrali CEO’su: ‘İlk kez başka bir ülkede kendimiz için bir santral inşa ediyoruz’

Akkuyu Nükleer Santrali CEO’su: ‘İlk kez başka bir ülkede kendimiz için bir santral inşa ediyoruz’


Akkuyu Nükleer Santrali CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Anastasia Zoteeva, Mersin’de yapımı devam eden nükleer santralin Rusya’ya ait olduğunu ve Rusya’nın ilk kez başka bir ülke topraklarında kendine bir nükleer santral inşa ettiğini söyledi. Zoteeva, ‘‘Bu, başka bir ülkenin topraklarında bulunan kendi santralimizdir.’’ dedi.

Kırım Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Rus propaganda devlet televizyon kanalı “Rossiya 1”, 1 Ekim 2023’te Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili bir haber hazırladı. Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anastasia Zoteeva’nın Rus devlet televizyonuna yaptığı açıklamaları dikkat çekti.

Anastasia Zoteeva, “Sovyet dönemi dâhil Rusya’nın nükleer enerji tarihinde ilk kez başka bir ülkede, ancak kendimiz için bir santral inşâ ediyoruz. Bu nükleer santral Rusya’ya ait. Bu başka ülkenin topraklarında inşa edilen bize ait santraldir.” ifadelerini kullandı.

“YAP-İŞLET-SAHİP OL” MODELİ

“Yap-İşlet-Sahip Ol” modeli nükleer endüstrisinde ilk defa uygulanıyor. Buna göre Akkuyu NGS, inşası tamamlandığında Türkiye’ye transfer edilmeyecek ve Rosatom kontrolünde kalacak.

Projenin devreye alınmasıyla Türkiye, enerji karşılığında Rosatom’a 15 yıl boyunca kilovat saat başına 12.35 sent ödeyecek. Bazı analistler, bunun dünya ortalamasının 2-3 kat üzerinde olduğunu düşünüyor. Böylece, Rusya’nın yatırımını piyasaya satacağı elektrik üzerinden geri alması öngörülüyor.

Akkuyu Nükleer A.Ş. CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Anastasia Zoteeva: “Biz, kendi topraklarımızda değil, kendimiz için inşa ediyoruz.
Bu nükleer santral Rusya’ya aittir. Bu, başka bir ülkenin topraklarında bulunan kendi santralimizdir.”

Bu açıklama malumun ilanıdır!
Bu… pic.twitter.com/th5UswMUYz

— Ali Mahir Başarır (@alimahir) October 2, 2023

CHP’Lİ ALİ MAHİR BAŞARIR: BUNA İMKÂN VERENLER YERLİ VE MİLLİ OLMAKTAN BAHSEDEMEZLER

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Akkkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Anastasia Zoteeva, nükleer santrale ilişkin sözleri sosyal medya üzerinden paylaştı.

AKP iktidarını eleştiren Başarır, “Bu açıklama malumun ilanıdır! Bu anlaşmaya imza atanlara soruyorum, siz bu durumdan utanmıyor musunuz? Buna imkân verenler yerli ve milli olmaktan bahsedemezler” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version