Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM ‘YALÇINKAYA’ KARARI | Hukukçu Kerem Altıparmak: Karar uygulanmazsa büyük bir krizin kaynağı olacak

AİHM ‘YALÇINKAYA’ KARARI | Hukukçu Kerem Altıparmak: Karar uygulanmazsa büyük bir krizin kaynağı olacak


İnsan hakları savunucusu ve avukat Kerem Altıparmak, AİHM’nin Türkiye’yi mahkum ettiği ‘Yüksel Yalçınkaya’ kararıyla ilgili çok önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin karara uymaktan başka çaresi olmadığını anlatan Altıparmak, “Artık bu dakikadan sonra AİHM’nin geri adım atma ihtimali yok. Bu karar uygulanmazsa her ihtimalde büyük bir kriz kaynağı olacak.” dedi.

Konuyla ilgili Cosmo’nun sorularını cevaplayan  Kerem Altıparmak, Yargıtay, AYM ve İstinaf mahkemelerinin AİHM’nin kararını ‘uygulamamak’ gibi bir şansı olmadığını anlattı. AİHM’nin kararında Türkiye’de insanların eylemleri gerçekleştirdiği tarihte suç olmayan fiillerinden dolayı (bir haberleşme programı indirmek, bankaya para yatırmak ya da sendikaya üye olmak vs) mahkum edildiği tespitinde bulunulduğunu anlatan Altıparmak, “Kararın uygulanmaması durumunda çok büyük bir krizin kapıda olduğunu düşünüyorum. Karar 1 yıl uygulanmazsa hali hazırda AİHM’nin önündeki 8 bin 500 benzer dosya sayısı 20 bini bulabilir.” ifadelerini kullandı.

Kerem Altıparmak’ın açıklamalarından bazı bölümler şöyle:

YÜKSEK MAHKEMELER ARTIK AKSİ BİR KARAR VEREMEZ

AİHM’NİN KARARINDAN DÖNME İHTİMALİ YOK

SUÇ VE CEZADA KANUNİLİK İLKESİ İHLAL EDİLDİ

NE OLMUŞTU?

KHK’lı öğretmen Yüksel Yalçınkaya, 6 Ocak 2017 tarihinde Kayseri Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede “TCK 314/2 temelinde FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olmakla” suçlanmıştı. Suçlamaya gerekçe olarak “ByLock uygulaması kullanmak, Bank Asya’da hesap sahibi olmak (3 bin 110 TL), FETÖ-PDY bağlantılı dernek ve sendikalara üye olmak, OHAL döneminde yayınlanan Kamu Personeline İlişkin Önlemlerle İlgili 672 nolu KHK kapsamında işten çıkarılmak ve gizli tanık ifadeleri” gösterilmişti.

Yalçınkaya, 21 Mart 2017’de Kayseri Ceza Mahkemesi tarafından 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edildi. İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay’a yaptığı temyiz başvuruları reddedildi. AYM’ye yaptığı bireysel başvuru da kabul edilemez ilan edildi. Yalçınkaya, bunun üzerine 17 Mart 2020 tarihinde hak ihlali iddiası temelinde AİHM’ye başvurmuştu.

AİHM, “ByLock kullanmak”, “Bank Asya’da hesabı olmak” suçlamalarıyla gizli bir tanığın ifadesiyle mahkum olan Yalçınkaya’nın 2020 yılında açtığı bireysel davada, Türkiye aleyhine ihlal kararı verdi.

AİHM Büyük Dairesi, Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. maddesinin 1. fıkrasını, kanunsuz suç olamayacağı ilkesini düzenleyen 7. maddesini ve örgütlenme ve toplanma hakkıyla ilgili 11. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version