Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD Kongresi’nde son dakika mücadelesi: Hükümetin kapanmasını önlemek için girişimler sürüyor

ABD Kongresi’nde son dakika mücadelesi: Hükümetin kapanmasını önlemek için girişimler sürüyor


– ABD’de hükümetin kapanmasını önleme çabalarında yaşanan tıkanıklık, Cumhuriyetçi Parti içindeki aşırı sağcı ve muhafazakar grubun taleplerinde taviz vermeyen tutumundan geri adım atmaması nedeniyle hala giderilemedi. Temsilciler Meclisi’ni kontrol eden Cumhuriyetçiler arasındaki iç çekişme, ABD’yi on yıl içinde dördüncü kısmi kapanmanın eşiğine getirdi, yeni mali yılın başlayacağı yarından sonra hükümeti açık tutacak bir yasa henüz çıkarılamadı.

OYLAMA SALI GÜNÜNE KADAR ERTELENEBİLİR

VOA Türkçe’nin aktardığına göre, Kongre üyeleri, olası bir kısmi hükümet kapanmasına saatler kala ABD Kongresi’ne geri döndü. Senato’nun hükümet finansmanını 17 Kasım’a kadar uzatmak için bugün yerel saatle 13.00’te usul oylaması yapması bekleniyor. Her ne kadar Cumhuriyetçiler ve Demokratlar’dan geniş çaplı destek olsa da önündeki birçok engel nedeniyle kabul edilip yürürlüğe girmesini sağlayacak oylamanın salı gününe kadar ertelenebileceği belirtiliyor.

CUMHURİYETÇİ MCCARTHY BUGÜN DEMOKRATLAR’DAN KISMİ DESTEK ALABİLİR

Bu kabul edilse bile, iki kanadın da ABD Başkanı Joe Biden’ın masasına herhangi bir yasa tasarısı göndermeden önce fikir ayrılıklarını çözmesi gerekecek. Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, Senato tasarısında yer alan 6 milyar dolarlık Ukrayna yardımına karşı çıktığını söylediği için bu da başka bir engel teşkil edebilir. Konuya yakın bir kaynak, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin bugün Cumhuriyetçiler’i, Demokratlar’dan destek alarak hükümetin kısmi kapanmasını önleyebilecek afet yardımı içeren kısa vadeli bir finansman tasarısını desteklemeye çağırmasının beklendiğini söyledi.

2 MİLYON 200 BİN HÜKÜMET ÇALIŞANI ÜCRETSİZ İZNE ÇIKMAK ZORUNDA KALABİLİR

McCarthy, dün yaptığı açıklamada, “Bundan bir çıkış yolu bulmaya çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
Kapanmanın gerçekleşmesi halinde de 1 Ekim Pazar gününden itibaren yapılan gıda yardımları da dahil pek çok yardım askıya alınacak ve yaklaşık 2 milyon 200 bin hükümet çalışanı da ücretsiz izne çıkmak zorunda kalacaklar.

ABD DOĞU KIYISI YEREL SAATİYLE BU GECE SÜRE DOLUYOR

Eğer Kongre’nin iki kanadı, bu gece yarısı ABD doğu kıyısı yerel saatiyle 00.01’e kadar Demokrat Başkan Joe Biden’ın yasayı imzalaması için bir harcama tasarısı göndermezse, yüz binlerce federal çalışan işlerini yapmak için gereken finansmandan mahrum kalacak.

Federal kurumlar, hangi görev ve programların devam etmesi gerektiği ve hangilerinin durdurulacağı hususunda ayrıntılı bir plan hazırladı. Buna göre, havaalanı kontrolleri ve sınır devriyeleri gibi hizmetlerin devam etmesi beklenirken, bilimsel araştırma ve 7 milyon yoksul anneye beslenme yardımı gibi bazı programlar askıya alınacak. Hükümetin 4 milyondan fazla çalışanının çoğu, çalışsa da çalışmasa da maaş alamayacak.

MOODY’S ABD’NİN KREDİ NOTU ETKİLENEBİLİR DEMİŞTİ

Yerel basında çıkan haberlere göre Atlanta’da eski başkan Jimmy Carter’ın 99’uncu doğum günü kutlamaları herhangi bir aksamayı önlemek için yarından bugüne alındı. Tüm bunlar, Kongre’nin federal hükümeti 31,4 trilyon dolarlık borcunu ödemede temerrüde düşmenin eşiğine getirmesinden birkaç ay sonra yaşanıyor. Söz konusu durum, derecelendirme kuruluşunun Moody’s tarafından ABD’nin kredi itibarına zarar verebileceği konusunda yapılan uyarıyla Wall Street’te endişelere yol açtı.

Kongre genellikle federal programların finansmanını belirleyen ayrıntılı mevzuatı müzakere etmek için daha fazla zaman kazanmak amacıyla geçici harcama yasa tasarılarını geçirir. Bu yılsa bir grup Cumhuriyetçi, göçün sıkılaştırılması ve harcamaların geçen bahardaki borç tavanı krizinde kararlaştırılan seviyelerin altına düşürülmesi yönünde baskı yaparak Temsilciler Meclis’inde bunun olmasını engelledi.
Kongre’nin harcama paketini geçirip Başkan Biden’ın imzasına sunmayı başaramaması durumunda ABD hükümeti, bu geceyarısı, ABD doğu kıyısı yerel saatiyle 00.01’den itibaren kısmen kapanacak.

DÜN 21 CUMHURİYETÇİ ÜYE DEMOKRATLAR’LA GÖRÜŞMÜŞTÜ

21 Cumhuriyetçi Kongre üyesi dün, bu talepleri yansıtan yasayı aşmak için Demokratlar’la biraraya geldi ve Temsilciler Meclisi’nin bunun yerine, yakın vadede kapanmaya yol açsa bile tüm mali yıl için ayrıntılı harcama yasa tasarılarını geçirmeye odaklanması gerektiğini söyledi. Bu, muhafazakar politikaları ilerletme fırsatını kaçırdıklarını söyleyen diğer Cumhuriyetçiler’i kızdırdı.

New York’tan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Nicole Malliotakis dün yaptığı açıklamada, “Çok iyi bir plan olan bu plana ‘hayır’ oyu veren 21 kişiyle ilgili giderek büyüyen bir hayal kırıklığı var” dedi. Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, kabinenin mevcut seviyelerde finansmanı sürdürecek geçici bir yasa tasarısının geçmesini sağlamak için Demokratlar’a güvenmeye çalışabileceğini ancak bu durumun katı görüşlülerin liderliğine meydan okuyabileceğini söyledi. McCarthy, konuyla ilgili daha fazla ayrıntı vermedi. (Kaynak)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version