Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD dış işlerinde ‘İsrail’ istifası: Tekrarladığımız hataların parçası olmayı reddediyorum

ABD dış işlerinde ‘İsrail’ istifası: Tekrarladığımız hataların parçası olmayı reddediyorum

TR724 HABER | ERSAN KIRLI

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Josh Paul, Joe Biden’in İsrail politikasını eleştirerek istifa etti. Josh Paul, 11 yıldan daha uzun süredir Dışişleri Bakanlığı’nın silah transferleriyle ilgilenen Siyasi-Askeri İşler Bürosu’nda kongre ve halkla ilişkiler direktörü olarak görev yapıyordu. ABD’nin İsrail’e daha fazla askeri yardım yapmasını destekleyemeyeceğini ifade eden Paul, Biden yönetiminin tepkisini “entelektüel iflasa” dayanan “fevri bir tepki” olarak nitelendirdi.

LinkedIn’de yayınladığı iki sayfalık bir deklarasyonla istifasını kamuoyuna duyuran Josh Paul, Dışişleri Bakanlığı’ndaki meslektaşlarından çok sayıda destek mesajı aldığını da söyledi.

Paul yayınladığı iki sayfalık mesajda şunları ifade etti:

“ABD Hükümeti’nin ortak ve müttefiklerine silah sevkiyatı ve tedarikinden en fazla sorumlu olan bu Büro’ya geldiğimde, bu işin ahlaki karmaşıklığı ve ahlaki tavizleri olmayan bir iş olmadığını biliyordum ve kendime, verebileceğim zararın yapabileceğim iyilikten daha ağır basacağını hissettiğim sürece görevde kalacağıma dair bir söz verdim… Bugün ayrılıyorum çünkü İsrail’e ölümcül silahların sağlanmasına devam edilmesi -hatta genişletilmesi ve hızlandırılması- ile ilgili mevcut gidişatımızda bu pazarlığın sonuna geldiğime inanıyorum.

Hem işgale karşı hem de işgalden yana olamayız. Hem özgürlükten yana hem de özgürlüğe karşı olamayız. Hem daha iyi bir dünyadan yana olup hem de maddi açıdan daha kötü bir dünyaya katkıda bulunamayız.

On yıllardır aynı yaklaşımın sürdürülmesi, barış için güvenliğin ne güvenliğe ne de barışa yol açtığını göstermiştir. Gerçek şu ki, bir tarafı körü körüne desteklemek uzun vadede her iki taraftaki insanların da çıkarlarına zarar veriyor. Geçtiğimiz on yıllarda yaptığımız hataları tekrarlamaktan korkuyorum ve daha uzun süre bunun bir parçası olmayı reddediyorum.

Bu tür çatışmalarda, üçüncü taraf olan bizler için olmamız gereken yerin savaşanlardan birinin tarafı değil, ortada kalan insanların ve gelecek nesillerin tarafı olduğuna inanıyorum.”

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version