Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD Başkanı Biden, İsrail’i uyardı: Gazze’yi işgal hata olur

ABD Başkanı Biden, İsrail'i uyardı: Gazze'yi işgal hata olur


– ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Gazze’yi işgal etmesinin büyük hata olacağını söyledi. ABD’de yayın yapan CBS televizyonunda ’60 Minutes’ adlı programa konuk olan Biden, İsrail’in Gazze’de “savaş kurallarına uyacağına inandığını” dile getirdi ve “böylelikle masum Gazze halkının gıda, su ve ilaçlara erişimi olacağını” savundu.

Biden’ın “Gazze işgali” ile ilgili sözleri, İsrail’in 2005 yılında Ariel Şaron yönetiminde yürürlüğe konan bir plan dahilinde Gazze Şeridi’nden tek taraflı olarak çekilmesi ve Yahudilere ait 21 yerleşim yerinin boşaltılmasına gönderme olarak yorumlandı.

‘HİZBULLAH VE HAMAS GİBİ AŞIRILIKÇILAR YOK EDİLMELİ’

“Şu noktada İsrail’in Gazze’yi işgalini destekler misiniz?” sorusuna, “Bunun büyük bir hata olacağını düşünüyorum. Bana göre, Gazze’de olanlar aşırılıkçı Hamas’la ilgili. Tüm Filistin halkını temsil etmiyor. İsrail’in Gazze’yi işgal etmesi hata olur” diyen Biden, “Ama girip Hizbullah ve Hamas gibi aşırılıkçıları yok etmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

BİDEN’DAN HİZBULLAH VE İRAN’A MESAJ: YAPMAYIN, YAPMAYIN, YAPMAYIN

Hizbullah ve İran’a mesajının ne olduğunun sorulması üzerine ise ABD Başkanı, “Yapmayın, yapmayın, yapmayın” diye konuştu. Biden, İran ve Hizbullah’ın gerginliği artıracak adımlardan kaçınması gerektiğine işaret ederek, İran’ın Hamas saldırısına dahil olduğu yönünde açık bir delil bulunmadığını yineledi. İran’ın Hamas ve Hizbullah’ı sürekli olarak desteklediğini dile getiren Biden, “Ancak saldırıyı önceden biliyorlar mıydı? Saldırıyı planlamaya yardım ettiler mi? Henüz bu yönde bir kanıt yok.” dedi.

5 MİLYON FİLİSTİNLİ İÇİN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU

Konuşmasında Filistin yönetimi ve devleti için bir yol olması gerektiğini belirten ABD Başkanı, “Bu yol, iki devletli çözümdür ve on yıllardır ABD’nin politikası haline gelmiştir. İsrail’in yanında 5 milyon Filistinliye bağımsız bir devlet oluşturacaktır.” diye konuştu.

‘ABD’NİN ORTA DOĞU’DA BİR SAVAŞA DAHİL OLMASINA GEREK YOK’

ABD’nin önceliğinin sadece kendi vatandaşı olan rehineleri kurtarmak olmadığını belirten Biden, “Şu anda en önemli husus bu vahşete son vermek ve sorumluları cezalandırmak” ifadelerini kullandı. Biden, ABD askerlerinin Orta Doğu’da bir savaşa dahil olma ihtimaline ilişkin, “Bunun gerekli olduğunu düşünmüyorum” diyerek, İsrail’e gerekli tüm desteği sağlayacağına söz verdiğini anımsattı.

İNSANİ KORİDOR İÇİN MISIR VE İSRAİL’LE TEMASLARIMIZ SÜRÜYOR

Gazze’den sivillerin çıkarılması için insani koridor oluşturulmasını desteklediğini vurgulayan Biden “Bunu istiyoruz. Ekiplerim (İsrail’le) görüşüyor. Güvenli bölge nasıl oluşturabiliriz diye Mısır’la da görüşüyoruz. Bölgedeki çocuk ve kadınları çıkarmak için. Ancak kolay değil” diye konuştu.

BLİNKEN, ‘REFAH SINIR KAPISI AÇILACAK’ DEMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, dün Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi ile yaptığı görüşmenin ardından, “Birleşmiş Milletler, Mısır, İsrail ve diğerleriyle birlikte, yardımın içeri girmesi ve ihtiyacı olan insanlara ulaştırılması için bir mekanizma oluşturuyoruz” demişti. Sınır kapısından geçişin yeniden açılması için kesin bir tarih vermeyen Blinken, Orta Doğu özel temsilcisi olarak atanan deneyimli ABD’li diplomat David Satterfield’ın bugün Mısır’a giderek ayrıntıları ele alacağını söyledi.

FBI VE İÇ GÜVENLİK BAKANLIĞI ABD’DE TEDBİRLERİNİ ARTIRDI

Son olayların ABD’de güvenlik tehdidini artırıp artırmadığına dair ise Biden, ABD İç Güvenlik Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosuyla (FBI) bugün bir toplantı yaptığını ve güvenlik önlemlerinin artırıldığını dile getirdi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version