Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

79 yaşındaki raporlu yurttaşın tutuklanmasına tepki: Yazıklar olsun!

79 yaşındaki raporlu yurttaşın tutuklanmasına tepki: Yazıklar olsun!


ANKARA– Meclis Genel Kurulu’nda, 79 yaşındaki yüzde 78 engelli raporu olan Emin Soyal’ın tutuklanmasına tepki gösteren HEDEP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Kürt olunca adalet yok, Kürt olunca hukuk yok. Sonra ‘Kürt’e düşmanlık yapıyorsunuz’ deyince hopluyorsunuz” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, 23 Ekim’de tutuklanan 79 yaşında ve 78 oranında engelli olan Emin Soyal’ın fotoğrafını Meclis Genel Kurulu’nda göstererek, tepki gösterdi.

RAPORU ANIMSATTI

Soyal’ın 1945 doğumlu olduğunu ve Cizre Devlet Hastanesinin sağlık kurulu tarafından kendisine dair engelli raporu düzenlendiğini belirten Oluç, “Bu rapora göre kardiyoloji açısından baktığımızda yüzde 78 engel oranı var, oldukça yüksek gördüğünüz gibi, başka engelleri de var ama en yüksek kardiyoloji. Şimdi, bu Emin Soyal tutuklandı, 79 yaşında tutuklandı. Tutuklanma gerekçesi, örgüt üyeliği ve propagandası. 79  yaşında, tutuklandı. Yani bazen ‘Sözün bittiği yer’ diyoruz ya herhâlde böyle zamanlar” diye konuştu.

‘YAZIKLAR OLSUN’

Soyal’ın “Kürt” olmasından dolayı tutuklandığını ifade eden Oluç, “Yani Kürt olunca vicdan yok, Kürt olunca adalet yok, Kürt olunca hukuk yok. Sonra ‘Kürt’e düşmanlık yapıyorsunuz’ deyince yerinizde hopluyorsunuz, diyecek söz bırakmıyorsunuz, gerçekten bırakmıyorsunuz. Ben çok merak ediyorum, bu kararları veren, bu tutuklama kararlarını veren savcı ve hâkimleri siz iktidar olarak nerede yetiştiriyorsunuz, nerede yetiştiriyorsunuz? Hiç evrensel hukuk ilkelerinden falan haberi olmayan insanları hâkim ve savcı diye gönderiyorsunuz. Yazıklar olsun!” diyerek, tepki gösterdi.

‘KANUN, YASA DİYE BİR ŞEY YOK’

Kanun Hükmünde Kararname (KHK)  ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanıştığı için tutuklanan Gazeteci Celalettin Can’a da değinen Oluç, “Bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapanlardan birisiydi. Bir günlük nöbetçi yayın yönetmenliği nedeniyle hakkında dava açıldı ‘Örgüt propagandası’ dendi, bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı. Marmara 5 Nolu Kapalı Cezaevinde tutuluyor. Bir mektup yazmış diyor ki: ‘Burada mahkeme, kanun, yasa diye bir şey yok’ Neden? Aslında cezaevinde yatmış olduğu daha önceki dönemle ilgili olarak mahsup edilmesi gerekiyor fakat bu cezaevlerinde idare ve gözlem kurulları var, biliyorsunuz. İçinde hukukçu olmayan, içinde hâkim ve savcı olmayan cezaevlerinde idare ve gözlem kurulları var ve bunlar karar veriyorlar, mahsup etmiyorlar bir türlü. Sağlığı da iyi olmayan Celalettin Can cezaevinde yatmaya devam ediyor” bilgisini verdi.

12 EYLÜL DARBE DÖNEMİNDEN DAHA AĞIR

Can’ın 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi esnasında da tutuklandığını ve 20 yıl boyunca cezaevinde tutulduğunu anımsatan Oluç, Can’ın o dönemki cezaevindeki koşulları ile şu anı karşılaştırdığını ve bu dönemi daha ağır gördüğüne dair ifadelerini hatırlattı. Oluç, “ ‘Şu anki cezaevi koşulları 12 Eylül döneminden çok daha ağırdır’  diye anlatıyor. Bu, gerçekten iktidar açısından utanç verici bir durum. Anlatıyoruz ama kime anlatıyoruz acaba? Yani o zaman işkence görürdük, şiddet görürdük ama  kazanımlar elde ederdik. Bugünkü durum çok daha ağır’ diye anlatıyor. Şimdi, Celalettin Can’a buradan bir selam gönderelim” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version