Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Zorunlu arabuluculuk’ uygulaması resmen başlıyor; kiracı ve ev sahibi arasında yeni dönem

Önemli karar; BDDK, ‘ikinci ev’ için krediye yüzde 22,5 sınırı getirdi


Kira uyuşmazlıklarında yeni dönem bugün resmen başlıyor. Arabuluculuk Yasası’ndaki değişiklik yürürlüğe giriyor. Ev sahipleri de kiracılar da uyuşmazlıklarına mahkemeden önce ara bulucularda çözüm arayacak. 4 hafta içerisinde anlaşma sağlanamazsa mahkemeye gidilecek. ‘Zorunlu arabuluculuk’ sisteminin ‘orta yolu’ bularak ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkları azaltması bekleniyor.

Özellikle son 3 yılda kiralardaki fahiş artışlar nedeniyle ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları arttı. Ev sahipleri her şeyin yüzde 100’ün üzerinde zamlandığı bir ortamda kiralara da bu oranda zam yapmak istiyor. Bir çok yerde kiralar, insanların maaşlarını bile geçmiş durumda. Özellikle emekliler, 8-10 bin lirayı bulan kiralar için maaşlarının üzerine ekleme yapmak zorunda bile kalıyor.

ANLAŞMAZLIK 4 HAFTA İÇİNDE ÇÖZÜLMELİ

Uyuşmazlıklar; kira alacağı, bedel artırımı, tahliye talebi, komşuluk hukuku ya da tazminat isteğinden kaynaklanabiliyor. Anlaşmazlıklar artınca taraflar soluğu mahkemede alıyor, bu da yargının iş yükünü artırıyor. Bugünden sonra taraflar artık ilk olarak mahkemenin değil, ara bulucuların yolunu tutacak. Ara bulucuya gidildikten sonra taraflar en geç 4 hafta içinde bir karar verecek. Anlaşamazlarsa, bu defa hem kiracıya hem ev sahibine mahkemeye başvuru yolu açılacak.

Zorunlu ara buluculuk uygulamasının, özellikle fahiş kira artışının önüne geçilmesi ve taraflar arasında yaşanan tartışmaların büyümeden önlenmesi konusunda katkı sağlaması bekleniyor.

BAKAN TUNÇ: İKİ TARAF ANLAŞIRSA YÜZDE 25 SINIRI AŞILABİLİR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, dün katıldığı NTV canlı yayınında iki tarafın anlaşması halinde yüzde 25 sınırının aşılabileceğini söyledi. Tunç, “1 Eylül itibarıyla kirada zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor. Yarından itibaren ‘alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi’ dediğimiz arabuluculuk müessesine zorunlu dava şartı olarak kira davaları da katılıyor. Yine kat mülkiyetinden, komşuluk hukukundan doğan davalar ve ortaklığın giderilmesi davaları zorunlu arabuluculuk kapsamında olacakç” diye konuştu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version