Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yüzde 93 engelli ağır hasta tutuklu için tahliye talebi


ANKARA – Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi yüzde 93 engelli ağır hasta tutuklu Abdulalim Kaya’nın tahliyesini talep etti. 

 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çektikleri eylemlerinin 469’uncu haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde açıklama yaptı. Açıklamada Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan ağır hasta tutuklu Abdulalim Kaya’nın durumuna dikkat çekti. 

 

‘TEDAVİ HAKTIR ENGELLENEMEZ’

 

Açıklamada “Tedavi haktır engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartı açıldı. Açıklamayı okuyan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, Erzincan L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunduğu süreçte tetkik ve teşhislerin yapılmaması sonucunda 30 Ağustos’ta yaşamını yitiren kanser hastası Şakir Turan’ı hatırlattı. 

 

‘HASTA HALİYLE TEK BAŞINA TUTULDU’

 

Hasta tutuklu Abdulalim Kaya’nın durumuna da dikkat çeken Yazmacı, hasta tutuklu Kaya hakkında iki ay önce de açıklama yaptıklarını belirtti. Yazmacı,  “Tahliyesi yönünde ilgili kurumlara başvuruda bulunmamıza rağmen hiçbir olumlu gelişme olmamıştır ve hala hapishanede tutulmaya devam edilmektedir. 1943 doğumlu olan Abdulalim Kaya hakkında, 2008’de katılmış olduğu bir basın açıklaması nedeniyle açılan dava sonucunda 5 yıl hapis cezası verilmiş ve verilen bu hapis cezası 2011 yılında onanmıştır. 2021 yılı Ekim ayında Bursa’da prostat hastalığı nedeniyle ameliyat edilmiş, henüz dikişleri dahi alınmamış olan ve kontrolleri devam eden Abdulalim Kaya, 14 Ekim 2020 tarihinde gözaltına alınarak Bursa H Tipi Kapalı Hapishanesine konulmuştur. İlk tutuklandığında hasta haliyle 60 gün boyunca tek başına tutulmuştur. Yapılan başvurular sonucundan ancak 3 ay sonra 4 Ocak 2021 tarihinde cezası 6 aylığına ertelenmiştir. Cezasının ertelemesinden sonra Siirt’e dönerek tedavisine devam etmeye başlanmıştır.”

 

YÜZDE 93 ENGELLİ RAPORU 

 

Kaya’ya 28 Ekim 2021’de yüzde 91 engelli raporu verildiğini kaydeden Yazmacı, Kaya’nın yüzde 80 oranında işitme kaybı yaşadığını, sol gözünde yüzde 50 oranında görme kaybı olduğunu, böbreklerinin iflas ettiğini, nörolojik olarak demans teşhisi konulduğunu belirtti. Yazmacı devamında şunları söyledi, “Kalp hastası olmasından kaynaklı bir yıl önce anjiyo olmuştur. 12 Ekim 2022’de Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından yüzde 93 engellilik raporu verilmiştir. Bu raporda ‘Hayatını yalnız devam ettiremeyeceği, cezasının infazı sırasında sürekli bakım ve tedaviye ihtiyaç duyacağı, infazına cezaevi koşullarında devam edemeyeceği, hükümlünün hastalığı kesin bir şekilde hayati tehlike arz etmekte olup, hayatını yalnız idame ettirmemesi mümkün görünmediği’ gibi ifadeler yer almıştır” diye aktardı. 

 

‘DURUMU AĞIR OLMASINA RAĞMEN TEKRAR TUTUKLANDI’

 

Kaya’nın mevcut sağlık problemlerine rağmen 31 Mart 2023’te tekrar tutuklanıp Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulduğunu söyleyen Yazmacı, “Hastalıklarından dolayı Elazığ R Tipi Hapishanesine götürülmüş,1,5 ay boyunca tek başına tutulmuş, durumu daha da kötüleşmiştir. Görüşe tekerlekli sandalye ile getirilmiş ve ailesini gördüğünde de tanıyamamıştır. Tek başına tutulması ve durumunun kötüleşmesi üzerine ailesi Batman’a tekrar getirilmesi konusunda başvuruda bulunmuş ve yaklaşık 3 ay önce Batman M Tipi Cezaevine getirilmiş olup hala burada tutulmaktadır. Yeşil Sol Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu 1 Eylül’de kendisini görmüş ve durumunun ağırlığını gözlemlemiştir. Verdiği bilgilere göre 31 Ağustos 2023’te Adli Tıp Kurumu ‘Cezaevinde kalabilir’ raporu vermiştir. Cezaevi idaresi de kocama hali nedeniyle de Cumhurbaşkanlığı Genelgesi çerçevesinde tahliye edilmesi için yazışmalarını yapmıştır” dedi.

 

TAHLİYE TALEBİ

 

Yazmacı Abdulalim Kaya’nın ileri yaşta ve yüzde 93 engelli olmasına rağmen ATK’nin Kaya hakkında ‘Cezaevinde kalabilir’ raporu verdiğini söyleyerek, “Abdulalim Kaya’nın bir an önce ailesinin yanında, daha sağlıklı koşullarda tedavisine devam edebilmesi için tahliyesinin sağlanmasını talep ediyoruz” çağrısında bulundu. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version