Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yunanistan’daki sel felaketiyle ilgili soruşturma emri

Yunanistan'daki sel felaketiyle ilgili soruşturma emri


Yunanistan Yüksek Mahkemesi ülkenin selden etkilenen orta kesimindeki Teselya bölgesinde selle mücadele ve diğer çalışmalar için sağlanan binlerce euroluk fonun olası kötü yönetimine ilişkin bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Mahkemenin başsavcısı Georgia Adeilini, Eylül 2020’de bölgeyi vuran son büyük fırtına Ianos’tan sonra devreye sokulan bir dizi özel projenin derinlemesine araştırılmasını istiyor.

Adeilini’nin talimatıyla ilgili savcılar tarafından bölgedeki durumun elverdiği ölçüde yürütülecek olan soruşturmalar esas olarak bölgesel ve yerel makamların eylemlerine odaklanacak. Başsavcı Adeilini selden en çok etkilenen Volos, Karditsa, Larissa ve Trikala bölgelerindeki yetkililere, kasıt veya ihmal sonucu sel baskını da dahil olmak üzere herhangi bir suç işlenip işlenmediğinin tespit edilmesi talimatını da verdi.

SEL ÖNLEMLERİ İÇİN AYRILAN MİLYARLARCA EURONUN AKIBETİ ARAŞTIRILACAK

Soruşturmanın amacı geçmişteki söz konusu projelerin yapılıp yapılmadığını ve eğer yapıldıysa, geçen hafta Teselya’yı kasıp kavuran, altyapıya, kamu ve özel mülklere ve tarım arazilerine büyük zarar veren ve 15 kişinin hayatına mal olan Daniel Fırtınası’ndan kurtulmak için gerekli standartları karşılayıp karşılamadıklarını tespit etmek. Ayrıca Ianos’un ardından Karditsa ve Teselya Bölgesi’nin diğer bölgelerindeki belediye yetkililerine selle mücadele çalışmaları yürütmeleri için verilen milyonlarca euronun akıbetinin de soruşturulması isteniyor.

Yunanistan’da kayıtların tutulmaya başlandığı 1930 yılından bu yana görülen en şiddetli yağmurları getiren Daniel Fırtınası, ülkede şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yazın sonunda üç gün boyunca Yunanistan’ın orta kesimindeki Teselya’da yıkım yaratmıştı. Su akıntıları bereketli Teselya ovasını bir iç denize dönüştürürken, yüzlerce bölge sakini hava yoluyla ya da cankurtaran botlarıyla sular altında kalan evlerinden çıkarılmış , ekinler büyük zarar görmüş ve on binlerce hayvan boğulmuştu.

Yaklaşık bir hafta sonra, Teselya ovasında yaklaşık 72 bin hektarlık alanda birçok köy hala çamurlu sular altında. AB Komisyonu salı günü yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın fırtınanın etkileriyle mücadele etmek için Avrupa fonlarından 2.25 milyar euroya kadar yararlanabileceğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version