Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yıllardır değişmeyen soru: Kurdistan neresi?


RIHA – Kürt siyasetçi İbrahim Ayhan’ın anmasında sarf ettiği “Kurdistan şehitleri” ifadesi gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan DBP Sêwereg Eşbaşkanı Kamil Göktaş’a emniyette, “Kurdistan neresi?” diye soruldu. 

 

Federe Kurdistan Bölgesi’nde 20 Eylül 2018 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Kürt siyasetçi İbrahim Ayhan için Riha’nın Sêwereg (Siverek) ilçesinde yapılan anmada sarf ettiği “Kurdistan şehitleri” sözünden dolayı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İlçe Eşbaşkanı Kamil Göktaş hakkında soruşturma başlatıldı. 22 Eylül’de “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla gözaltına alınan Göktaş’a, “Kurdistan neresidir” diye soruldu. Göktaş, ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Göktaş’ın avukatı Sabri Güngen, müvekkili hakkında başlatılan soruşturmaya dair konuştu.

 

‘SUÇ TEŞKİL ETMİYOR’

 

“Kurdistan”ın coğrafi bir tanımlama olduğunu dolayısıyla herhangi bir parti ya da örgüte indirgenemeyeceğini belirten Güngen, “Her ne kadar geçmişten bu yana Kurdistan kelimesinden ötürü birçok kişi hakkında ‘Örgüt propagandası’ iddiasıyla tutuklama kararı verilmişse de Yargıtay’a göre bu suç teşkil etmiyor. Verilen cezaların tamamı Yargıtay da bozuluyor. Dolayısıyla ‘Kurdistan’ kelimesinin suç sayılması Türkiye yargı sistemine de aykırı.  Müvekkilimin kullandığı ‘şehit’ kavramı da ifade özgürlüğü kapsamındadır. Yargıtay kararlarına rağmen savcılar hala soruşturma açıyor” dedi. 

 

DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİ 

 

Açılan soruşturmaları “siyasi” olarak değerlendiren Güngen, “Kürt siyasetine yönelik baskı ve sindirme operasyonlarının bir parçası olarak değerlendiriyoruz. Yargı sindirme operasyonun bir aracı olarak kullanılıyor.  Suç olmayan bu kelimeden ötürü birçok kişi cezaevinde tutuklu kalmak durumunda bırakıldı. Bu açıkça kişi özgürlüğü ihlalidir. İnsanların suç teşkil etmeyen bir durumdan cezaevine girmesi hem Türkiye yargısı hem de demokrasisi açısından düşünce ve fikir özgürlüğünün ihlalidir” diye belirtti.    

 

‘KURDİSTAN NERESİ?’

 

Hakkında soruşturma açılan DBP İlçe Eşbaşkanı Kamil Göktaş ise, gözaltında kendisine “Kurdistan neresi?” ve “Şehit kimdir?” sorularının sorulduğunu hatırlatarak, şunları belirtti: “Kurdistan’ın binlerce yıldır üzerinde yaşadığımız topraklar olduğunu, Cumhurbaşkanı’nın da zamanında birçok kere kullandığını hatırlattım ve şehit ifadesinin de partimizin mücadelesinde yaşamını yitiren arkadaşlarımız için kullandığımız bir ifade olduğunu söyledim. Anayasa’ya göre ‘Kurdistan’ kelimesi suç olmamasına rağmen sindirmek için dava açılıyor. Ancak bu davalar ve soruşturmalar hiçbir zaman bizi yıldırmayacak.  Bunlara karşı mücadelemiz devam edecek.”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version