Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yeni belge Vatikan’ı yalanladı: Papa Pius Yahudi soykırımına dair ayrıntılı bilgiye sahipti

Yeni belge Vatikan'ı yalanladı: Papa Pius Yahudi soykırımına dair ayrıntılı bilgiye sahipti


– Yeni keşfedilen yazışmalar, İkinci Dünya Savaşı döneminde Vatikan lideri Papa Pius’un, Alman işgali altındaki Polonya’da her gün 6 bin kadar Yahudi ve Polonyalının gazla öldürüldüğüne dair güvenilir bir Alman Cizvit’ten ayrıntılı bilgi aldığını gösteriyor. Belgeler, Vatikan’ın Nazi zulmünü kınamak için diplomatik raporları doğrulayamadığı iddiasını çürütüyor.

İtalya’da yayımlanan Corriere della Sera gazetesinde yer verilen Vatikan arşivlerindeki belgeler, Pius’un mirası hakkındaki tartışmaları daha da alevlendirecek gibi görünüyor. Tarihçiler uzun zamandır Pius’un sicili konusunda bölünmüş durumda. Destekçileri onun Yahudi hayatlarını kurtarmak için sessiz diplomasi kullandığında ısrar ederken, eleştirmenler Holokost devam ederken sessiz kaldığı görüşünde.

ARALIK 1942 TARİHİNDE YAZILMIŞ MEKTUPTA SOYKIRIMA İLİŞKİN AYRINTILI BİLGİ VAR

Corriere, Vatikan’ın apostolik arşivlerinde bulunan 12’nci Pius’un papalık döneminde yazılmış mektuba sayfalarında yer verdi. Araştırmacı Giovanni Coco’nun gün yüzüne çıkardığı 14 Aralık 1942 tarihli mektupta Almanya’daki Hitler karşıtı direnişin bir parçası olan Katoliklerin Vatikan’a, fırınlar da dahil olmak üzere Yahudilerin soykırımı hakkında ayrıntılı bilgiler yer alıyor.

Cizvit rahip Lothar Koenig’in Papa Pius’un sekreteri Alman Cizvit Rahip Robert Leiber’e yazdığı mektupta Leiber’e “Sevgili dostum” diye hitap edilmekte ve Nazilerin savaş öncesi Polonya’sında bugün Ukrayna’da bulunan Rava Ruska kasabasından her gün 6 bin kadar Yahudi ve Polonyalıyı öldürerek Belzec ölüm kampına naklettiklerine yer verilmekte.

VATİKAN UZUN ZAMANDIR ‘BİLGİLERİ DOĞRULAYAMAMIŞTIK’ DİYOR

Koenig’in mektubunun tarihi Vatikan’ın Ağustos 1942’den itibaren çeşitli yabancı hükümetlerin elçilerinden Polonya’da 1 milyon kadar Yahudi’nin öldürüldüğüne dair çok sayıda diplomatik not ve ziyaret almasından sonra gelen bir uyarı niteliğinde. Vatikan, o tarihten bu yana ‘diplomatik raporların doğrulanamadığı’ iddiasını savunuyor.

Pius’un mektubu görüp görmediği kesin olmasa da, Leiber onun en iyi yardımcısıydı ve 1920’lerde Vatikan’ın Almanya Büyükelçisiyken Papa’ya hizmet etmişti, bu da özellikle Almanya ile ilgili konularda yakın bir çalışma ilişkisine işaret ediyor. Belgeyi keşfeden Coco, keşfedilen mektupla, Holokost konusunda, Papa Pius’un Alman Katolik kilisesinden Yahudilere karşı işlenen suçlarla ilgili kesin ve ayrıntılı haberler aldığı artık kesin diye konuştu. Papa Pius’un destekçileri uzun zamandır onun misilleme korkusu nedeniyle Nazilere karşı güçlü bir şekilde konuşamadığında ısrar ediyorlardı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version