Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

WFP uyarmıştı: Gıda yardımı kesildi, Etiyopya’da 1329 kişi açlıktan öldü

WFP uyarmıştı: Gıda yardımı kesildi, Etiyopya'da 1329 kişi açlıktan öldü


– Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD’nin Etiyopya’nın kuzeyinde iç savaşın sona erdiği Tigray’a yaptığı gıda yardımlarını kesmesinin açlıktan ölümlere yol açtığı ortaya çıktı. Tigray’daki Sağlık Araştırmaları Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı ve Mekelle Üniversitesi’nin yaptığı ortak araştırmaya göre, barış anlaşmasının yapıldığı Kasım 2022’den bu yana bölgedeki 1329 kişi açlığa bağlı nedenlerden öldü.

HER AY ÖLENLERİN SAYISI ARTIYOR

AA’nın aktardığına göre, yardımların kesildiği dönemden başlayarak her ay ölenlerin sayısı artarken Tigray’daki tüm ölümlerin yarısından fazlası açlıktan ötürü meydana geldi. Eyaletteki ve kamplardaki sağlık çalışanlarının katılımıyla yapılan araştırmada, yardımların kesilmesinin ölümlerin başlıca sebebi olduğu belirtildi. BM Dünya Gıda Programı (WFP) ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), Etiyopya’ya gönderilen gıda malzemelerinin çalınması üzerine mayıs ayında yardımları askıya aldığını duyurmuştu. Etiyopya’da federal hükümet, Kasım 2022’de isyan eden Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile barış anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın ardından bölge yönetimi TPLF’ye geçmiş, örgüt ise silahsızlanmıştı.

WFP TEMMUZ SONUNDA UYARMIŞTI

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktör Yardımcısı Carl Skau temmuz sonunda, kurumun yaklaşık yarı yarıya düşen bağışlar nedeniyle birçok ülkede milyonlarca insana gıda, nakit ödeme ve yardımı kesmek zorunda kaldığını söylemişti.

BU YIL YALNIZCA 5 MİLYAR DOLAR YARDIM YAPILDI

WFP’nin faaliyet gösterdiği 86 ülkeden en az 38’inde kesinti yapıldığını dile getiren Skau, Afganistan, Suriye, Yemen ve Batı Afrika başta olmak üzere pek çok ülkeye de yardımların kesilmesinin planlandığını belirtmişti. Kurumun ihtiyacı olan herkese yardım ulaştırmak için 20 milyar dolara (yaklaşık 540 milyar Türk Lirası) ihtiyacı olduğunu söyleyen Direktör Yardımcısı, WFP’nin son birkaç yılda aldığı 10 ilâ 14 milyar dolarlık yardımın bu yıl 5 milyar dolara düştüğünü de eklemişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version