Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ukrayna’dan Erdoğan’a yanıt: ‘Var olmayan seçenekleri tartışmayı bırakalım’

Ukrayna'dan Erdoğan'a yanıt: 'Var olmayan seçenekleri tartışmayı bırakalım'


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile pazartesi günü Soçi’de yaptığı görüşmenin ardından Ukrayna’ya Karadeniz Tahıl Girişimi konusunda “tutumunu yumuşatması” çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Ukrayna’dann yanıt geldi.

‘GERÇEKÇİ OLALIM’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mihaylo Podolyak Reuters’a verdiği demeçte Türkiye’nin tahıl anlaşmasını canlandırmak için Kiev’in tutumunu yumuşatması önerisini reddederek, Ukrayna’nın Moskova’ya yönelik yaptırımların hafifletilmesini veya “yatıştırma” politikasını desteklemeyeceğini söyledi. Podolyak ” “Gerçekçi olalım ve Rusya’yı daha fazla suç işlemeye teşvik etmek bir yana, var olmayan seçenekleri tartışmayı bırakalım” dedi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Putin ile Erdoğan’ın görüşmesinde Rusya’nın Karadeniz Tahıl Anlaşması’na dönüşü konusunda somut bir gelişme yaşanmamış, Rusya anlaşmanın kendisini ilgilendiren kısımların hayata geçirilmediği savını tekrarlamıştı. Putin “Batılı partnerlerimiz bizi dolandırdı. Birkaç gün içinde sözler yerine getirilsin biz bu tahıl koridorunun devam etmesi için kendi çabalarımızı sarf ederiz” demişti.

Erdoğan ise Putin ile üç saati aşan görüşmesinin ardından yaptığı ortak basın toplantısında “Ukrayna’nın, Rusya ile müşterek adımların atılabilmesi noktasında yaklaşımlarını tabii ki yumuşatması gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan ayrıca “Üzerinde durduğumuz konulardan biri Karadeniz girişiminin yeniden canlandırılması oldu. Gündeme getirilen alternatif öneriler Karadeniz İşbirliği gibi kalıcı bir model sunamamıştır. Rusya’nın beklentileri tüm tarafların malumudur. Rus dostlarımızın gündeme getirdiği hususları biz de farklı sözlerle ifade ettik, ediyoruz. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler için yeni öneri paketi hazırladık. BM’nin yeni çalışmasıyla netice alınacağını umuyorum. Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz. Taraflar arasında doğrudan müzakerelere evvelce ev sahipliği yaptık. Bu konuda üzerimize düşeni yine yapmaya hazırız” demişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version