Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ukrayna’da Zelenskiy’i meşhur etmişti: Ülkenin en güçlü oligarklarından Kolomoisky’e iki aylık gözaltı

Ukrayna'da Zelenskiy'i meşhur etmişti: Ülkenin en güçlü oligarklarından Kolomoisky'e iki aylık gözaltı


– Ukrayna’nın en güçlü oligarklarından Ihor Kolomoisky dolandırıcılık ve kara para aklama şüphesiyle iki ay süreyle gözaltında tutulacak. Kolomoisky’nin kontrol ettiği bankaları kullanarak yedi yıl boyunca yurtdışına 14 milyon dolar (yaklaşık 374 milyon Türk Lirası) transfer ettiği iddia ediliyor. Avukatları, Zelenskiy’i meşhur eden TV programının yayınladığı kanalın da patronu olan Kolomoisky’nin kefaletle serbest bırakılmayacağını ve mahkeme kararına itiraz edeceğini açıkladı.

SBU MERKEZİNDE TUTULUYOR

Sık sık Rus hava saldırılarına maruz kalan Dnipro kentinin futbol kulübü FC Dnipro eşofmanıyla Kiev’deki bölge mahkemesinden ayrılırken görüntülenen eski vali, Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU) kentteki merkezine götürüldü. Teşkilattan yapılan açıklamada, “Ihor Kolomoisky’nin 2013-2020 yılları arasında 14 milyon dolardan fazla parayı yurtdışına çekerek, kontrolü altındaki bankaların altyapısı üzerinden akladığı tespit edildi” ifadeleri kullanıldı.

‘KENDİLERİNİ YASALARIN ÜZERİNDE GÖRENLER İÇİN GERİYE DÖNÜŞ YOK’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dün akşam saatlerinde yaptığı görüntülü konuşmada isim vermeden Kolomoisky’i hedef aldı. Zelenskiy, “Ukrayna’yı yağmalayan ve kendilerini yasaların üstünde görenler için her zamanki gibi iş yapmaya geri dönüş olmayacağını” söyledi ve farklı kuralları olan bir Ukrayna’nın inşa edileceğini belirtti.

ABD’NİN YAPTIRIMINA DA MARUZ KALMIŞTI

Kolomoisky aleyhine verilen mahkeme kararı kendisine karşı atılan ilk adım değil. 2021 yılında ABD, Dnipropetrovsk bölgesinin valisi olduğu dönemde “önemli ölçüde yolsuzluk” yaptığı iddiasıyla kendisine yaptırım uyguladı. Ünlü oligark o tarihten bu yana herhangi bir suç işlediğini reddediyor. Kolomoisky’nin ülkenin güneydoğudaki Dnipro kentindeki evi, kısmen kendisine ait olan ülkenin en büyük iki petrol şirketinde zimmete para geçirme ve vergi kaçakçılığına ilişkin ayrı bir soruşturma kapsamında bu yıl şubat ayında basılmıştı.

ZELENSKİY’İ MEŞHUR EDEN TV KANALININ DA PATRONUYDU

Oligarkın, sahibi olduğu TV kanalı, eski komedyenin devlet başkanlığı adaylığını desteklemeden önce, ‘Halkın Hizmetkârı’ adlı komedi dizisiyle Zelenskiy’nin çıkış yapmasını sağlamıştı. Zelenskiy, seçim kampanyası boyunca rakibi ve eski başkan Petro Poroşenko da dahil olmak üzere pek çok kişi tarafından ‘Kolomoisky’nin kuklası’ olmakla suçlanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version