Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’den Süleymaniye saldırısı açıklaması

Türkiye'den Süleymaniye saldırısı açıklaması


– Dışişleri Dışişleri Bakanlığı, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Irak merkezi hükümetin Türkiye’yi sorumlu tuttuğu Süleymaniye’deki Erbet Havalimanı’na yapılan İHA saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında 18 Eylül’deki saldırının arkasında Türkiye’nin olduğu suçlamasını üstlenmeden “patlama esnasında PKK ile peşmerge ortak talim yapıyordu” iddiasında bulundu. Irak ordusundan yapılan açıklamada, küçük askeri havaalanına düzenlenen saldırıda üç peşmergenin öldüğü, üçünün de yaralandığı duyurulmuştu.

‘TEDBİRLERİMİZİN NE DENLİ İSABETLİ OLDUĞU TEYİT EDİLDİ’

Hem Irak merkezi hükümetinden hem IKBY makamlarından “PKK ve uzantılarını terör örgütü olarak tanıması” ve “terörizmle samimi ve somut şekilde mücadele etmesinin” beklendiği söylenen yazılı açıklamada “Patlama esnasında, KYB’ye (Kürdistan Yurtseverler Birliği) bağlı ‘Terörle Mücadele Grubu’ mensuplarının PKK/YPG’li teröristlerle birlikte talim yapmakta oldukları anlaşılmaktadır. Bu gelişme, KYB’ye bağlı bazı güvenlik unsurlarının terör örgütü üyeleriyle işbirliğini açıkça ortaya koymuş olması bakımından vahimdir. Yaşanan bu son olayla, terör örgütünün halkını adeta rehin aldığı Süleymaniye’ye yönelik tedbirlerimizin ne denli isabetli olduğu da bir kez daha teyit edilmiştir.

TÜRKİYE’NİN IRAK BÜYÜKELÇİSİ BAKANLIĞA ÇAĞIRILACAK

Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid’in insansız hava aracı saldırısını protesto etmek için Türkiye’nin Irak Büyükelçisini çağıracağı ve Türkiye’ye protesto notası vereceği açıklanmıştı. Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, saldırının “Türkiye’den Irak hava sahasına geçen insansız hava araçları tarafından gerçekleştirildiğini” söylemişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani de saldırıyı kınayarak, “havalimanındaki peşmergelerin eğitim yaptığı sırada saldırıya uğradığını” söyledi. Talabani, görevi Irak Kürdistan’ın güvenlik ve istikrarını korumak olan güçlere yapılan saldırının hiçbir haklı gerekçesi olmadığını söylemiş vetüm taraflara kapsamlı soruşturma çağrısı yapmıştı. IKBY’deki hakim Kürt partilerinden biri olan KYB’nin başkanı Bafıl Talabani de saldırının “Irak Kürdistan Bölgesi’ni istikrarsızlaştırmayı amaçladığını” savunarak, Irak hükümetini “Kürdistan topraklarını korumaya yönelik anayasal ve ulusal görevini” yerine getirmeye çağırmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version